blank

Bucureşti – Timişoara – Bucureşti cu Carpatair (prezentare)

6 1.750

Ieri am marcat două premiere pentru mine. A fost primul zbor pe ruta Bucureşti – Timişoara şi primul zbor cu Carpatair. As mai putea spune că a fost prima experienţă de zbor dus-întors în aceeaşi zi, dar şi faptul că a fost primul zbor la bordul unei aeronave SAAB 2000.

Înainte să vă povestesc despre zbor, experienţa la bord etc, vreau să menţionez puţin despre aeronave şi zboruri.
Indiferent că este SAAB, ATR, Boeing, Airbus, Bombardier sau orice alt tip de aeronavă, principiile de zbor sunt aceleaşi. Este adevărat că un avion mai mare poate zbura mai mult, la altitudine mai mare, poate transporta mai mulţi pasageri şi mai multe tone de marfă. Dar zboară pe aceeleaşi principii de bază pe care zboară şi un avion mai mic. Toate situaţiile şi instrumentele sunt adaptate la modelul aeronavei. Aşa că nu trebuie să-ţi fie teamă că zbori cu ATR sau cu un Airbus A380.

La fel şi echipajul de cabină este instruit în funcţie de tipul avionului. Piloţii la fel. Să nu vă imaginaţi că o însoţitoare de zbor poate zbura pe orice avion doreşte şi când doreşte. La fel cum nici piloţii nu pot sta la manşa oricărui avion. Simulatorul de la Şcoala de Zbor Carpatair Flight Training poate pregăti piloţi pentru aeronave ATR, SAAB şi Fokker, dacă am înţeles eu bine.

Şi acum revin la cursa Bucureşti – Timişoara – Bucureşti cu Carpatair. Zborul de dimineaţă a fost la 7:45. Aşa că am plecat de acasă cu o marjă considerabilă de timp pentru că nu ştiam cum e cu check-in-ul la Carpatair, cum e cu plecările interne etc. Plus că acum nici nu prea mai poţi estima cu exactitate cât face linia expres RATB 783 până la aeroport. Am ajuns la Otopeni cam cu două ore înainte de decolare.

M-am interesat rapid despre plecările interne, proceduri, totul a decurs fără probleme. Aşa că am avut timp să văd şi comportamentul Aeroportului Otopeni la răsărit, perioada când sunt programate foarte multe zboruri. Am constatat că foarte mulţi pasageri nu ştiu ce înseamnă check-in online şi stau la cozile de la ghişee. Degeaba au fost puse acele aparate de check-in în aeroport pentru că lumea nu le foloseşte. Aici ar trebui puţin mai multă educaţie şi vom reveni cu un articol detaliat.

Am mai constatat că unii români sunt cam întârziaţi. Şi asta pentru că mulţi nu ştiu să aprecieze timpul sau aşteaptă până în ultima clipă.

Între timp s-a făcut ora mea de plecare. Am trecut rapid de formalităţile de check-in (se fac în terminalul „plecări internaţionale”) şi apoi am mers la „plecări interne”, la parterul „terminalului sosiri”. Totul a decurs şnur, mi-am luat biletul şi pentru retur de la 16:30. Cred că a fost primul control când n-au ţiuit aparatele. Mă gândeam că o să fim puţini în avion, mă gândeam la cum o fi să zbori cu Fokker sau SAAB etc. Dar totul s-a liniştit în mintea mea când m-am aşezat pe scaunul din avion.

SAAB 2000 este un avion dedicat zborurilor regionale şi este propulsat de 2 turbopropulsoare Rolls Royce cu elice. Are capacitatea de 50 de locuri, distribuite pe 17 rânduri, iar fiecare rând în format 2+1. Este foarte gălăgios şi am avut momente când simţeam cum mi se înfundă urechile de la zgomot. Poate zbura până la maxim 9500m altitudine şi cu aproximativ 700 Km/h. Acest tip de aeronavă are un echipaj format din 2 piloţi şi o însoţitoare de bord.

Zborul Bucureşti – Timişoara durează în medie cam 60 de minute. Nici nu decolezi bine şi deja te pregăteşti pentru aterizare. La bordul aeronavei SAAB 2000 este bine să zbori cu centura pusă pentru că zborul este scurt, mai simţi câteva turbulenţe etc. Priveliştea este frumoasă dacă prinzi vreme bună. România este o ţară frumoasă văzută de sus.

Serviciul la bordul aeronavei Carpatair este bun. Pentru cei care fac confuzia, ţin să precizez că operatorul Carpatair este de linie full service. În preţul biletului întră şi 20 de Kg pentru cală, bagaj de cabină şi mici atenţii la bordul aeronavelor, în funcţie de distanţă. Noi am fost serviţi cu sucuri, apă, cafele, biscuiţi Belvita Start la dus şi cornuleţ cu ciocolată pe cursa de seară.

Am văzut şi oameni nesimţiţi care nu ţin cont de regula cu închisul telefoanelor sau tabletelor etc. Cum la fel am văzut un domn mofturos şi flegmatic că se serveşte doar suc de portocale şi a avut grijă să critice însoţitoarea de zbor pentru că nu s-a aprovizionat mai bine. Ţin să menţionez că la bordul aeronavelor nu eşti la bar, iar însoţitorul de bord nu este barman.

Pentru cei care mai fac confuzia, însoţitorii de bord nu sunt calificaţi pentru ospătari şi barmani. Ei sunt prezenţi pentru a-ţi asigura un zbor sigur şi să intervină când siguranţa pasagerilor este pusă în pericol. Ei ştiu cel mai bine să intervină în cazuri de incidente. Partea cu serviciile de catering la bordul avioanelor a fost introdusă pentru un confort sporit şi un zbor mai plăcut.

Legat de preţuri, pe rutele interne sunt cam mărişoare pentru că sunt mari taxele de aeroport şi pentru că avioanele au nevoie de echipaj, întreţinere, catering etc. Am constatat că peste 50% din preţul biletului înseamnă taxe, în special cele de aeroport.

Mai jos aveţi calculaţia de preţ pentru perioada 3 august – 10 august, dus-întors. După cum puteţi observa, preţul cu toate taxele ajunge la 628 lei. Chiar şi cu toate taxele, mi se pare un preţ bun dacă ţinem cont de cât timp poţi economisi.

Trenul face în medie cam 8-9 ore dus şi costă 163 lei la clasa I şi 115 lei clasa a II-a. Dar nu ai inclus nimic! Un dus-întors cu trenul ar însemna peste 18 ore de petrecut în tren şi la cost ar fi cam 330 lei la clasa I şi 230 la clasa a II-a. Alegeţi voi cu ce vreţi să călătoriţi în condiţiile de faţă. Ţineţi cont şi de ce asigură CFR.

TAROM este puţintel mai scump, dar la fel de avantajos.

Vă doresc călătorie plăcută şi liniştită!

6 Comentarii
  1. gabi says

    eu zic sa nu le mai faceti atata reclama celor de la carpatair pt ca nu stiti ce se intampla in compania asta. se potriveste proverbul ” afara este vopsit gardul iar inauntru este leopardu” dar este putin spus asta pur si simplu isi bat joc de oamneii care intradevar pun suflet in ceea ce fac iar cei care sunt „sifoane”o duc bine pe langa sefi. pacat de cei care pun suflet ca nu sunt apreciati si raman in companie oamenii fara valoare si fara coloana vertebrala

  2. Vasiliu Maria says

    Carpatair nu este low-cost, este companie business si de aceea poate unora, li se pare ca pretul biletului este destul de piperat.

    „Ţin să menţionez că la bordul aeronavelor nu eşti la bar, iar însoţitorul de bord nu este barman”. Oare cand s-o schimba mentalitatea unora?

  3. Sorin says

    Da, uite ca am uitat sa mentionez asta in articol. Stiam ca operatorul Carpatair nu este low-cost!

  4. maistor kokir says

    din pacate carptair nu mai face ruta timisoara bucuresti, singura solutie e tarom care are multe zboruri zilnic,ce am observat tarom face 75 min in timp ce carptair 50 sau 55 min …nu e mare lucru ,dar oricum trebuie mentionat …in rest pretul mi se pare oricum destul de mic…6 mil dus intors daca procuri din timp bilete,ajunge la maxim 10mil jumate , daca le cumperi cu cateva zile inainte …

  5. Sorin says

    Carpatair cred ca va reintroduce ruta din sezonul de vara. Legat de timp, depinde cum masori. Timpul mentionat de mine este de la decolare si pana la aterizare. Nu am luat in calcul stationarea pe platforma, rularea pana la pista etc.

Leave A Reply

Your email address will not be published.