Crosswind Landing – aterizarea cu vânt din lateral (video)
În mod normal, se aterizează cu vântul bătând din faţă pentru a putea controla aeronava în cazul unor rafale mai puternice. Nu este recomandată aterizarea cu vântul bătând din spate pentru că pot exista situaţii în care aeronava devine necontrolabilă.
Crosswind Landing – aterizare pe Crosswind
Dar mai există şi situaţii când piloţii trebuie să aterizeze cu vânt din lateral. Acest fenomen poartă denumirea de Crosswind Landing şi se învaţă la şcoala de pilotaj. În funcţie de viteza vântului, de tipul aeronavei şi pistă, sunt 3 modalităţi prin care se poate efectua Crosswind Landing: De-crab, Crab şi Sideslip.
Nu va povestesc despre eleroane, viteză de frânare, menţinerea aeronavei într-o anumită poziţie, axa de aterizare, touchdown etc. Ideea e că nu trebuie să vă panicaţi când avionul va efectua o asemenea aterizare.
Piloţii sunt instruiţi şi pregătiţi pentru astfel de situaţii, iar aeronavele sunt gândite să reziste şi la astfel de fenomene. Trebuie să ascultaţi indicaţiile personalului de bord şi să aşteptaţi liniştiţi ca aeronava să ajungă la poarta de debarcare.
Artişti… superbe aterizări. Mai ales prima de la video 2.
Nu știu cum e cu Crosswind Landing dar eu era sa ajung cu pantalonii uzi pe Otopeni la o astfel de aterizare. Pentru o secunda mi-a stat inima in loc si am ajut impresia ca avionul va lovi pista cu varful aripii.
Se poate intampla ca o aripa aeronavei sa loveasca solul. Se numeste – Wingstrike si voi povesti intr-un alt articol:)
Florin, si cand te gandesti ca este o namila de avion Boeing 777 – cu 200-300 de pasageri la bord:)
Sunt superbe cross-wind landings astea.