blank

Crosswind Landing – aterizarea cu vânt din lateral (video)

11 4.050

În mod normal, se aterizează cu vântul bătând din faţă pentru a putea controla aeronava în cazul unor rafale mai puternice. Nu este recomandată aterizarea cu vântul bătând din spate pentru că pot exista situaţii în care aeronava devine necontrolabilă.

Crosswind Landing – aterizare pe Crosswind

Dar mai există şi situaţii când piloţii trebuie să aterizeze cu vânt din lateral. Acest fenomen poartă denumirea de Crosswind Landing şi se învaţă la şcoala de pilotaj. În funcţie de viteza vântului, de tipul aeronavei şi pistă, sunt 3 modalităţi prin care se poate efectua Crosswind Landing: De-crab, Crab şi Sideslip.

sideslip
de_crab

Nu va povestesc despre eleroane, viteză de frânare, menţinerea aeronavei într-o anumită poziţie, axa de aterizare, touchdown etc. Ideea e că nu trebuie să vă panicaţi când avionul va efectua o asemenea aterizare.

Piloţii sunt instruiţi şi pregătiţi pentru astfel de situaţii, iar aeronavele sunt gândite să reziste şi la astfel de fenomene. Trebuie să ascultaţi indicaţiile personalului de bord şi să aşteptaţi liniştiţi ca aeronava să ajungă la poarta de debarcare.

11 Comentarii
 1. Florin Dediu says

  Artişti… superbe aterizări. Mai ales prima de la video 2.

 2. Green says

  Nu știu cum e cu Crosswind Landing dar eu era sa ajung cu pantalonii uzi pe Otopeni la o astfel de aterizare. Pentru o secunda mi-a stat inima in loc si am ajut impresia ca avionul va lovi pista cu varful aripii.

 3. Sorin says

  Se poate intampla ca o aripa aeronavei sa loveasca solul. Se numeste – Wingstrike si voi povesti intr-un alt articol:)

 4. Sorin says

  Florin, si cand te gandesti ca este o namila de avion Boeing 777 – cu 200-300 de pasageri la bord:)

 5. Christian Vasile says

  Sunt superbe cross-wind landings astea.

Leave A Reply

Your email address will not be published.