COVID-19 Daily – 13 octombrie: Romania a solicitat ajutor internațional; Rusia testează un spray nazal; FMI avertizează asupra unei crize financiare; injecție cu laser!
Pandemia de COVID-19 continuă să galopeze prin lume, făcând victime directe și indirecte. Unele țări anunță relaxarea măsurilor anti-covid, dar economia este în colaps. Alte țări solicită ajutor internațional pentru că situația a scăpat de subcontrol, iar aici avem ca exemplu România. Mai jos aveți unele dintre cele mai importate informații despre COVID-19:
- Rusia va testa un spray nazal derivat din vaccinul Sputnik V. Potrivit unui document de stat, testarea se va face pe voluntari. Președintele Vladimir Putin a declarat că Rusia trebuie să accelereze campania de vaccinare, întrucât țara a înregistrat cel mai mare număr de decese pentru a doua zi consecutivă.
- Covax a declarat că obiectivul de a distribui doze de 2 miliarde la nivel global până la sfârșitul acestui an nu mai este realist. Conform celor mai recente statistici din 8 septembrie, Covax se așteaptă acum să furnizeze doze de vaccin de 1,4 miliarde de dolari în 2021, ceea ce reprezintă un deficit de aproape o treime.
România a solicitat asistență internațională de la Centrul Euro-Atlantic de Coordonare a Răspunsurilor la Dezastre (EADRCC) pentru răspunsul său la pandemie.
- Fondul Monetar Internațional (FMI) spune că sprijinul de urgență COVID-19 oferit de băncile centrale și ministerele de finanțe a lăsat lumea deschisă unei noi crize financiare.
- Cercetătorii olandezi spun că au găsit o modalitate de a administra injecții pacienților fără a utiliza ace, bazându-se în schimb pe lichid pus sub presiune cu lasere. După cum unul din cinci olandezi spune că este speriat de ace, oamenii de știință spun că inovația ar putea fi revoluționară, dar vor trece câțiva ani înainte ca tehnologia să intre pe piață.
- Fostul secretar pentru sănătate din Marea Britanie, Matt Hancock, a anunțat că a fost numit reprezentant special al Organizației Națiunilor Unite în Africa. Noul rol înseamnă că se va concentra pe ajutarea țărilor africane să se refacă după COVID-19.