blank

Coronavirus: aerul din avion este filtrat, purificat și steril în proporție de 99.97%

2 5.984

Ținând cont că ne aflăm în plină pandemie de coronavirus, mulți cititori și prieteni ne-au întrebat cât de sigur este să zboare cu avionul în contextul actual și ce se întâmplă cu aerul din avion. Specialiștii abia descoperă noul COVID-19 și e greu de spus cu exactitate cât timp persistă în aer, pe obiecte, la atingere. Sunt studii făcute, dar nu există certitudine.

Cum nu există nici aer steril 100%. Dar aerul din avion este filtrat și 99.97% steril. Conform studiilor Agenției Europene pentru Siguranța Aviației, aerul din aeronavă este schimbat la fiecare 2-3 minute, iar filtrele prin care trece sunt capabile să elimine chiar coronavirusul.

Aerul din avion este filtrat și steril în proporție de 99.97%

Întrebarea principală în zilele noastre, în momentul apariției unui virus global, este dacă putem zbura în siguranță sau dacă există o posibilitate mare de a ne infecta în timp ce ne aflam la bord? Odată cu zborurile dintre China și restul lumii, mulți și-au îndreptat atenția către cabina aeronavei, în special asupra aerului pe care îl respiră pasagerii, uneori chiar și până la 17-18 ore (pe zboruri intercontinentale).

filtrare si purificare aer avion

IATA, asociația internațională care reunește peste 300 de companii aeriene din întreaga lume, confirmă faptul că, în realitate, aerul de la bord este foarte curat. Există două studii ale EASA din 2017. Aceste documente susțin că aerului din cabină este calitativ similar sau chiar mai bun decât cel existent în mod normal în mediile interioare, cum ar fi birourile, școlile și casele. 

Sistemul la aeronave este conceput pentru a circula aerul, 50% fiind preluat din exterior și 50% fiind filtrat intern. În unele cazuri, cum ar fi Boeing 717, aerul este preluat în totalitate din exterior și adaptat pentru a fi respirat în interior.

Aerul din avioane este steril în proporție de 99.97%. Avioanele, în special cele de ultimă generație, au filtre eficiente și moderne, denumite HEPA (high-efficiency particulate air). Acestea sunt identice cu cele ale spitalelor și, prin urmare, reușesc să capteze și să blocheze până la 99,97% din microbii – bacterii și virusuri – prezenți (cifre estimate de IATA). Inclusiv aeronavele Airbus A320 Wizz Air și Boeing 737 Blue Air au filtre HEPA.

Un procent pe care unele companii îl confirmă la bordul aeronavelor lor se ridică la 99,999%, oprind astfel virușii mici de chiar 0,01 microni în diametru, în timp ce dimensiunea coronavirusului este cuprinsă între 0,08 și 0,16 microni. 

Curățarea și igienizare avioanelor

Este important să înțelegem că filtrele de aer din aeronave sunt capabile să facă față particulelor infim de mici. Este greșit să presupunem că avioanele sunt un loc unde virusurile se răspândesc liberi și fără restricții.

Totodată, aerul din avion este împrospătat la 2-3 minute pentru ca pasagerii să respire aer proaspăt, filtrat și steril în permanență. Airbus confirmă că A350 schimbă tot aerul din cabină la fiecare 2-3 minute; perioade similare sunt de asemenea înregistrate la Boeing 787. Și pe lângă filtrarea aerului, avioanele au parte de igienizare,dezinfectare și sterilizare periodică. Cu atât mai mult în această perioadă.

Cabina de avion este un spațiu închis, unde există contact strâns cu alți călători. Aproape toți sunt străini și istoricul lor este, în mod evident, necunoscut. Prin urmare, chiar și cel mai mic strănut sau tuse îi îngrijorează pe toți cei din jur. Avem și exemplu concret în România. Un avion TAROM a anulat decolarea după ce o pasageră a început să tușească. E firesc să prevenim, nu e nimic de condamnat.

Dar avionul în sine nu răspândește virusuri și bacterii. Aerul din avion nu transmite boli de la un pasager la altul pe distanțe mai lungi. Evident că un pasager, care are o boală contagioasă, poate infecta câțiva pasageri din jurul lui, un perimetru restrâns. Sau depinde cu cine intră în contact pe durata călătoriei.

În concluzie, nimeni nu poate garanta 100%!

INFO: www.aerotime.aero

2 Comentarii
  1. Napau Ioan says

    Cand credeti ca se vor relua zborurile de la Liverpool la Cluj Napoca ?

Leave A Reply

Your email address will not be published.