Compania FedEx a fost salvată de la faliment la mesele de blackjack
FedEx Corporation este o companie americană de curierat și logistică cunoscută în toată lumea. Compania a fost înființată în anul 1998, cu numele de FDX Corporation, după care a fost redenumită în FedEx Corporation în ianuarie 2000.
Însă istoria companiei începe din 1971, prin înființarea Federal Express. Iar parcursul acestei companii a fost unul cu multe suișuri și coborâșuri, cu momente critice și, ca prin miracol, vorbim astăzi de FedEx ca fiind un operator logistic de succes.
Debutul anevoios al companiei FedEx
În prezent, FedEx livrează miliarde de pachete în fiecare an la nivel global, în peste 220 de țări, regiuni autonome și teritorii independente. Însă drumul spre succes a fost presărat cu numeroase probleme. La scurt timp de la fondare, FedEx s-a aflat în pragul falimentului, iar fondatorul Frederick Smith a reușit să salveze compania jucând blackjack în Las Vegas – detalii mai jos.
În timp ce se specializa în economie la Universitatea Yale, în 1962, Smith a scris o lucrare despre automatizarea societății și transportul de mărfuri. La acea vreme, expeditorii transportau pachete mari cu camioane sau avioane de pasageri, dar Smith s-a gândit că ar fi mai eficient să transporte obiecte mici și esențiale cu avionul în regim cargo.
Lucrarea sa avea să devină coloana vertebrală a companiei FedEx, care a fost fondată în 1971. Smith a fondat compania cu 4 milioane de dolari obținuți dintr-o moștenire și 80 de milioane de dolari din împrumuturi. FedEx a început cu opt avioane, acoperind 35 de orașe din Statele Unite și avea în plan să adauge mai multe în fiecare lună.
Criza petrolului a afectat FedEx
Însă perioada aleasă pentru lansarea acestei companii nu a fost una favorabilă, existând o criză economică și de carburant. La aproximativ 2 ani de la fondare, compania s-a trezit cu datorii de milioane de dolari și în pragul falimentului din cauza creșterii accelerate a prețului la kerosen. Momentul critic a fost atunci când bugetul disponibil era de doar 5.000 de dolari, iar Smith și-a dat seama că nu are bani pentru a alimenta avioanele. Totodată, era o perioadă de criză în care angajații nu-și mai încasau salariile, iar piloții au fost nevoiți să alimenteze pe banii lor.
Ultimii 5000 de dolari, jucați la blackjack
În căutarea unei soluții miraculoase, Frederick Smith a luat ultimii 5.000 de dolari din firmă și a plecat în Las Vegas, acolo unde i-a jucat la mesele de blackjack live. Zeița Fortuna a fost cu el, astfel că a reușit să strângă 27.000 de dolari la celebrul joc de casino, bani suficienți pentru ca a sa companie să mai reziste pe piață încă o săptămână.
Roger Frock, un fost vicepreședinte pentru operațiuni la FedEx, l-a mustrat pe Smith pentru că a restras ultimii bani din firmă și, cu atât mai mult, că i-a jucat în Las Vegas. În schimb, Smith a ridicat din umeri și i-a declarat: „Fără fondurile pentru combustibil oricum nu am fi putut zbura”.
Suma câștigată nu a rezolvat toate problemele companiei, însă Smith a știut să speculeze momentul și a avut încredere că lucrurile vor evolua într-o direcție pozitivă. Drept dovadă a reușită să strângă într-un timp foarte scurt o finanțare de 11 milioane de dolari.
Primul profit FedEx a fost raportat în 1979
După stabilizarea financiară, Smith a ajutat la lansarea unei campanii de publicitate prin poștă pentru a crește vizibilitatea companiei. Până în 1976, Fedex a avut și primul profit substanțial, în cuantum de 3,6 milioane USD, iar lucrurile au evoluat favorabil, drept dovadă stând faptul că astăzi FedEx este una dintre cele mai mari companii aeriene de transport cargo din lume.
Acesta este un caz, să spunem fericit, dar nu un exemplu. Este bine să acționați prudent în situații de criză. Să fiți cumpătați în acțiunile voastre și să nu vă hazardați în a lua decizii pripite, care ulterior se vodevedește a fi greșite. Gamblingul nu este o soluție la astfel de probleme, iar astfel de povești sunt extrem de rare.
Smith a fost asumat când a făcut acest lucru, știind că exista riscul ca cei 5000 de dolari să fie pierduți. Oricum nu mai avea nimic de făcut, ținând cont că suma era prea mică pentru a-și finanța business-ul, dar în același timp era dispus să-i piardă într-o acțiune de speranță că va reuși să strângă suficienți bani pentru a continua visul său.