Comisia UE propune mai multe modificări la certificatul digital COVID UE
La aproape un an de la elaborarea certificatului digital COVID UE, Cosmisia Europeană intenționează să aducă mai multe modificări.
Într-o propunere prezentată joi, 3 februarie, Comisia UE a recomandat câteva modificări la regulamentul privind eliberarea și utilizarea certificatului COVID, propunând totodată ca aceleași modificări să rămână în vigoare încă un an.
„Comisia Europeană propune extinderea certificatului digital al UE COVID cu un an, până la 30 iunie 2023. Comisia a adoptat propunerea pentru a se asigura că Parlamentul European și Consiliul pot încheia procedura legislativă în timp util înainte de expirarea actualului regulament”.
Pe lângă prelungirea utilizării cu încă un an, noul regulament mai prevede câteva modificări notabile:
- Includerea testelor antigene efectuate în laboratoare ca teste pentru care se pot elibera certificatele din cauza cererii mari de teste COVID-19.
- Asigurarea că numărul corect de doze de vaccin COVID-19 este inclus în certificate chiar și atunci când cetățeanul UE a primit dozele în diferite state membre.
- Eliberarea certificatului celor care participă la testele pentru noile vaccinuri COVID-19, în încercarea de a încuraja dezvoltarea în continuare a unor astfel de vaccinuri.
În același timp, Comisia UE evidențiază că utilizarea certificatelor digitale COVID UE în scopuri interne rămâne o problemă care ar trebui să fie decisă de statele membre pentru propriul teritoriu. De asemenea, Comisia UE subliniază că regulamentul privind certificatul nu prescrie și nici nu împiedică utilizarea documentului în astfel de scopuri.
„În cazul în care un stat membru stabilește un sistem de certificate COVID-19 în scopuri interne, ar trebui să continue să se asigure că certificatul digital COVID UE este, de asemenea, acceptat pe deplin în aceste scopuri”, explică Comisia în comunicatul de presă.
De asemenea, Comisia UE încurajează statele membre să alinieze valabilitatea certificatelor utilizate în scopuri interne cu perioada de valabilitate stabilită pentru călătorii la nivelul UE.
Comisia UE a solicitat Parlamentului UE și Consiliului să adopte propunerea cât mai curând posibil.