blankblank

Comisia Europeana cere restrictionarea calatoriilor neesentiale pana pe 15 iunie.

0 5.754

Comisia Europeană a invitat statele membre ale spațiului Schengen și statele asociate spațiului Schengen să prelungească cu încă 30 de zile, până la 15 iunie, restricția temporară privind călătoriile neesențiale.

Comisia Europeană menționează că situația legată de pandemia de COVID-19 rămâne fragilă, atât în Europa, cât și la nivel mondial. Cu toate că unele state membre UE și unele state asociate spațiului Schengen fac pași preliminari în direcția relaxării restricțiilor. De aceea, Comisia Europeană propune menținerea măsurilor ce vizează frontierele externe.

Granițele țărilor din UE să rămână închise pentru încă 30 de zile

De asemenea, eliminarea restricțiilor de călătorie trebuie să se facă treptat. Controalele la frontierele interne vor trebui să înceapă să fie eliminate treptat și într-un mod coordonat, și apoi, într-o a doua etapă, să fie relaxate restricțiile la frontierele externe.

Restricția de călătorie, precum și invitația de a o prelungi, se aplică „zonei UE+”, care include toate statele membre ale spațiului Schengen plus Bulgaria, Croația, Cipru și România și cele 4 state asociate spațiului Schengen (Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția) – în total, 30 de țări.

Când au fost introduse restricțiile și cum au evoluat lucrurile în perioada martie – mai

La 16 martie 2020, Comisia a invitat șefii de stat sau de guvern să introducă o restricție temporară privind călătoriile neesențiale către UE, pentru o perioadă inițială de 30 de zile. A fost data la ca a fost instaurată starea de urgență în România.

La 8 aprilie, Comisia a solicitat prelungirea restricției de călătorie până la 15 mai. Ulterior, toate statele membre ale UE (cu excepția Irlandei) și țările din afara UE care fac parte din spațiul Schengen au luat decizii naționale de punere în aplicare și de prelungire a acestei restricții de călătorie.

Pentru a sprijini statele membre, Comisia a prezentat, la 30 martie 2020, îndrumări privind modul de punere în aplicare a restricției temporare de călătorie, privind facilitarea repatrierilor din întreaga lume și privind gestionarea situației persoanelor care, din cauza restricțiilor de călătorie, sunt nevoite să rămână în UE mai mult timp decât sunt autorizate.

Cetățenii UE, cetățenii țărilor din afara UE care fac parte din spațiul Schengen și membrii de familie ai acestora, precum și resortisanții țărilor terțe care sunt rezidenți pe termen lung în UE sunt exceptați de la aplicarea restricției de călătorie în scopul întoarcerii lor acasă.

În concluzie, așteptăm cu interes deciziile luate de guvernele țărilor din Europa, în special să vedem decizia guvernului de la București. Și în funcție de noile decizii, suntem curioși cum vor impacta deplasările în țară și peste hotare. Știu că mulți dintre voi doriți să zburați, să călătoriți. Mai aveți puțină RĂBDARE.

Leave A Reply

Your email address will not be published.