Colaborarea regiunilor europene este esențială pentru recuperarea economică.
Cooperarea între diferitele regiuni europene este esențială pentru a controla pandemia și a redeschide activitatea turistică în mod coordonat.
Dilema constă în stabilirea condițiilor pentru această colaborare. Un obiectiv pe care un grup de cercetători de la universitățile din Granada și Las Palmas de Gran Canaria și-a propus să-l rezolve.
Aceștia au analizat cum să ajungă la acorduri între regiunile europene, ținând cont că unele au o mare mare dependență de turism, comparativ cu altele. Cercetarea a analizat 312 de regiuni europene și a concluzionat că există mai multe condiții care pot contribui la realizarea unei cooperări minime între regiuni pentru a evita riscurile COVID-19.
Aceștia subliniază că este convenabil ca acordurile să fie încheiate separat între un număr mic de regiuni. În plus, faptul că există multe diferențe în dependența de turism între regiuni favorizează atingerea unor niveluri mai mari de cooperare, în comparație cu cazul în care toate regiunile au aceeași dependență de turism.
Această lucrare, care a folosit modele de simulare socială bazate pe inteligența artificială și teoria jocurilor matematice, a fost publicată în revista internațională Scientific Reports, a grupului Nature, sub titlul „A collective risk dilemma for tourist restrictions in the context of COVID- 19”.
Analiza propune un model care reprezintă dilema cooperării sau nu între regiuni.
Analiza propune un model care reprezintă dilema cooperării sau nu între regiuni și analizează condițiile cu care ar trebui să se negocieze (regiuni foarte dependente de turism între ele sau nu), astfel încât acestea să coopereze suficient.
O regiune „cooperează” atunci când activitatea turistică este închisă pentru a evita riscurile și „nu cooperează” dacă activitatea nu este închisă și continuă să funcționeze normal.
„Aceste constatări pot ghida factorii de decizie politică să faciliteze acordurile între regiuni pentru a maximiza redresarea turismului”.
În acest context, potrivit studiului, orice regiune ar fi tentată să nu coopereze dacă toate celelalte ar coopera, întrucât nu ar exista niciun risc de creștere în acea regiune necooperativă, deoarece toate celelalte „se comportă bine” și pandemia este sub control.
Cu toate acestea, dacă toți sau cei mai mulți dintre aceștia adoptă această atitudine, riscul de răspândire a virusului, de prăbușire a sistemului de sănătate și a economiei ar fi inevitabil.
Pentru autorii acestei cercetări, Manuel Chica, de la Universitatea din Granada, și Juan María Hernández Guerra și Jacques Bulchand-Gidumal, de la Universitatea din Las Palmas de Gran Canaria, decizia privind gruparea regiunilor pentru a maximiza acordul este o problemă relevantă.
În cadrul videoconferinței membrilor Consiliului European care a avut loc între 25 și 26 februarie 2021, s-a discutat despre lansarea unui pașaport de vaccinare anti coronavirus care ar putea face posibilă călătoria în Uniunea Europeană (UE). Ar fi un prim pas și pentru recuperarea industriei aviației, care este, de asemenea, în colaps.
În concluzie, putem spune că o colaborare între state și regiuni trebuie să existe. Ideea e că nu se poate aplica aceeași formă de colaborare pentru toate statele și regiunile din Europa sau din lume. Unele au nevoie mai mare de aceste colaborări pentru a resuscita industria turismului, de exemplu. Altele au nevoie de alte tipuri de colaborări. Cert este că o țară care va refuza să colaboreze pe motiv că îi este bine în izolare, va ajunge să aibă o economie distrusă și de pandemie tot nu va scăpa.