Cipru actualizează listele: Austria, Bulgaria, Ungaria, Polonia și Italia au intrat pe lista portocalie
Guvernul cipriot a actualizat lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat pe data de 31 mai, majoritatea țărilor aflându-se acum pe lista portocaliu. Sistemul “semafor” folosit și de Cipru are la bază datele publicate de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) și include Uniunea Europeană, Spațiul Economic European și unele țări terțe.
Călătorii sunt supuși restricțiilor la sosirea în Cipru, în baza categoriei în care se încadrează țara lor. Începând cu 31 mai, Cipru va înceta să mai solicite certificate de testare sau de vaccinare călătorilor care vor sosi din țări aflate pe lista verde. Lista verde actualizată, rămâne aceeași cu cea publicată pe 25 mai, astfel:
- Statele membre ale Uniunii Europene: Malta
- Membri Schengen: Islanda
- Țări terțe: Arabia Saudită, Noua Zeelandă, Singapore, Coreea de Sud, Israel, Australia
Cipru actualizează listele: Austria, Bulgaria, Ungaria, Polonia și Italia au intrat pe lista portocalie.
Pasagerii care provin din țări aflate pe lista portocalie trebuie să prezinte, la intrarea pe teritoriul cipriot, un rezultat negativ al unui test PCR, care să fi fost efectuat cu maximum 72 de ore înainte de plecare. Pe lângă România, Statele Unite ale Americii și Thailanda, care au fost mutate încă de săptămâna trecută pe lista portocalie, alte țări au adăugate de pe lista roșie – Austria, Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia și Italia. În prezent, țările aflate pe lista portocalie a statului Cipru sunt:
- Statele membre ale Uniunii Europene: Portugalia, Irlanda, Finlanda, România, Austria, Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, Italia
- Membri Schengen: Norvegia
- Țări terțe: Statele Unite ale Americii, Regatul Unit, China (inclusiv Hong Kong și Macau)
Pentru călătorii care călătoresc dintr-una din țările aflate pe listă roșie, autoritățile din Cipru solicită ca rezultatul negativ al unui test PCR să fie furnizat autorităților de frontieră, imediat la intrarea pe teritoriul cipriot, sau efectuarea unui test PCR după sosirea în Cipriu. Alte țări de pe lista roșie sunt:
- Statele membre ale Uniunii Europene: Belgia, Franța, Croația, Luxemburg, Spania, Grecia, Olanda, Danemarca, Slovenia, Germania, Estonia, Letonia, Suedia, Slovacia, Lituania
- Microstate: Andorra, San Marino, Monaco, Vatican
- Membri Schengen: Liechtenstein, Elveția
- Țări terțe: Canada, Emiratele Arabe Unite, Rwanda, Rusia, Ucraina, Iordania, Liban, Egipt, Belarus, Qatar, Serbia, Thailanda, Armenia, Georgia, Bahrein, Kuweit
Sistemul “semafor” folosit și de Cipru include date pentru statele din Uniunea Europeană, Spațiul Economic European și unele țări terțe.
Țările care nu se regăsesc pe nici una dintre listele de mai sus se află pe lista gri, care permite călătorilor să intre în Cipru numai dacă:
- sunt cetățeni ai statului Elveția
- cetățeni ciprioti sau daca au membrii ai familiei care sunt cetățeni ciprioți
- dacă vin din țări europene sau din SEE (Islanda, Liechtenstein, Norvegia)
- persoane care au dreptul să intre în Cipru în temeiul Convenției de la Viena,
- cei care locuiesc în mod legal în țară și în unele țări terțe cu permisiunea specială
Pasagerii din această categorie trebuie să fie supuși unui test PCR la un laborator certificat, trebuie să prezinte rezultatul unui test PCR la sosirea pe teritoriul cipriot, test care să fie efectuat cu maximum 72 de ore înainte de sosirea în Cipru. În afară de persoanele din SEE și alți cetățeni europeni, toate celelalte categorii trebuie să acopere singuri cheltuielile de testare.
Industria turistică a insulei a fost devastată de restricțiile de călătorie impuse la nivel global de pandemia de COVID-19, sosirile scăzând cu peste 84%, doar anul trecut. Turismul contribuie cu aproximativ 15% din PIB, dar câștigurile au scăzut cu 85% în 2020.