Cetățenii francezi vaccinați în Asia, Africa și America nu au putut obține „Certificatul Digital COVID UE”
Aproape 2.5 milioane de cetățeni francezi care locuiesc în străinătate și care au fost vaccinați în țara lor de reședință s-ar putea confrunta cu dificultăți în vizitarea Franței, deoarece nu pot obține un certificat de vaccinare digitală al UE. În timp ce cetățenii francezi care au reședința în alte țări ale Uniunii Europene pot avea certificatul de vaccinare recunoscut în Franța, cetățenii francezi aflați în Asia, Africa și America de Sud, nu pot obține certificatul.
Problema a apărut după ce un călător care intenționa să viziteze țara a întrebat pe Forumul de internet al Securității Sociale cum ar putea călători în Franța dacă, în calitate de rezident al SUA, a fost vaccinat acolo și a primit cerificatul de vaccinare acordat de Centrul American pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).
„Vom călători în Franța în iunie. Cum putem obține de aici codul QR care dovedește că am fost vaccinați în Statele Unite?” el a intrebat. Serviciul Național de Sănătate a răspuns că profesioniștii din domeniul sănătății au furnizat în prezent doar un cod unic, care permite înregistrarea dovezii vaccinării în aplicația TousAntiCovid, disponibilă pentru persoanele vaccinate în Franța. Această mișcare a venit după ce autoritățile s-au îngrijorat că documentul ar putea fi falsificat, așa cum a remarcat senatorul Évelyne Renaud-Garabedian.
Cetățenii francezi vaccinați în Asia, Africa și America nu au putut obține „Certificatul Digital COVID UE”.
„Francezii care locuiesc în afara UE trebuie să poată beneficia de permisul de sănătate european. Certificatul lor de vaccinare trebuie să fie recunoscut și disponibil prin intermediul unui cod QR în acest fel”, a spus Renaud-Garabedian.
Deocamdată, cetățenii francezi care doresc să viziteze țara, care sunt vaccinați cu unul dintre vaccinurile aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca sau Johnson & Johnson / Janssen), ar trebui să contacteze emitentul național de sănătate din Franța, Assurance Maladie, pentru a obține un „certificat de vaccinare străin recunoscut la frontiere pentru a putea intra în Franța”.
Cu toate acestea, există negocieri în curs la nivelul Comisiei Europene, ceea ce înseamnă că poate fi adoptată o nouă decizie de a alinia certificatele de țări din afara UE la aceleași condiții ca și Certificatul Digital COVID UE. Cetățenii francezi se confruntă cu o altă problemă: disponibilitatea vaccinului. În timp ce EMA recunoaște doar patru vaccinuri, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recunoaște și Sinovac, Sinopharm, precum și două vaccinuri AstraZeneca din Coreea de Sud și India.
În unele țări din afara UE, niciunul dintre vaccinurile disponibile nu este aprobat de EMA.
„Am primit două doze de vaccin Sinopharm, dar UE nu îl acceptă. Mă duc acasă în Franța joi, dar mă simt frustrat pentru că nu voi fi considerat vaccinat de autoritățile de acolo. De exemplu, nu voi putea merge la concerte”, a spus profesorul François Legros, care lucrează la liceul francez Jean-Mermoz din Dakar, în Senegal. Ar fi putut fi vaccinat cu AstraZeneca, dar perioada de așteptare dintre vaccinul cu două doze fost mai lungă și nu ar fi fost complet vaccinat până în momentul în care plănuia să călătorească în Franța.
Renaud-Garabedian a spus că aude tot timpul povești precum cele ale lui Legros și dă vina pe autoritățile franceze pentru „lipsa de comunicare și coerență”. Pe de altă parte, parlamentarul a cerut autorităților să ajute cetățenii francezi, trimițându-le vaccinuri în țările în care vaccinurile EMA nu sunt disponibile. Anterior, guvernul francez a anunțat că testele gratuite care se efectuau pentru călătoriile din motive neesențiale, cum ar fi vacanțele, vor fi taxate în curând, în încercarea de a crește ratele de vaccinare.