Aeroportul ”Aurel Vlaicu” Băneasa, pe lista celor mai vechi aeroporturi din lume
Aviația are aproape 103 ani de zboruri comerciale. Oficial, pe 1 ianuarie 1914 a fost operat primul zbor comercial, pe ruta St. Petersburg-Tampa Airboat Line, Florida.
Distanţa de 34 de kilometri a fost parcursă în 23 de minute, iar la manşa hidroavionului Benoist s-a aflat pilotul Tony Jannus. Primul pasager din istoria aviaţiei civile a fost Abram C. Pheil, fost primar în St. Petersburg, iar tariful plătit pentru acest privilegiu a fost de 400 de dolari, o sumă frumuşică pentru acele vremuri.
Aeroportul ”Aurel Vlaicu” Băneasa
Însă aerodromurile au apărut mult mai devreme. Conform Airport-technology.com, primul aeroport comercial operațional a fost atestat în 1909. Este vorba de Aeroportul College Park (KCGS) din Maryland, Statele Unite.
Al doilea cel mai vechi aeroport comercial din lume este cel din Hamburg, Germania. A fost inaugurat în 1911. În prezent, acesta se află la 8.5 kilometri de centrul orașului Hamburg. Anual, peste 13 milioane de pasageri îi trec pragul.
Podiumul celor mai vechi aeroporturi din lume este completat de Aeroportul Internațional Băneasa – Aurel Vlaicu (BBU) din București. Cu toate că primele zboruri au fost operate începând din 1909, aeroportul a fost atestat în 1912 odată cu înființarea școlii de aviație.
Începând cu 2012, Aeroportul Internațional Băneasa a fost transformat într-un city airport. În prezent, sunt operate doar zboruri charter și VIP. De câțiva ani, Aeroportul Internațional Băneasa este și gazda celui mai mare show aviatic din România – Bucharest International Air Show (BIAS).
Lista celor 10 cele mai vechi aeroporturi din lume este completată de: Aeroportul Bremen, Germania (din 1913); Aeroport Ciampino din Roma, Italia (din 1916); Aeroport Schiphol din Amsterdam (din 1916), Olanda; Aeroport Paris-Le Bourget, Franța (din 1919); Aeroport Sydney (Kingsford Smith), Australia (din 1920); Aeroportul Internațional Minneapolis-St. Paul, Statele Unite (din 1920); Aeroportul Internațional Albany, Statele Unite (din 1928).