Aeroportul ”Aurel Vlaicu” Băneasa, pe lista celor mai vechi aeroporturi din lume

1 4.490

Aviația are aproape 103 ani de zboruri comerciale. Oficial, pe 1 ianuarie 1914 a fost operat primul zbor comercial, pe ruta St. Petersburg-Tampa Airboat Line, Florida.

Distanţa de 34 de kilometri a fost parcursă în 23 de minute, iar la manşa hidroavionului Benoist s-a aflat pilotul Tony Jannus. Primul pasager din istoria aviaţiei civile a fost Abram C. Pheil, fost primar în St. Petersburg, iar tariful plătit pentru acest privilegiu a fost de 400 de dolari, o sumă frumuşică pentru acele vremuri.

Aeroportul ”Aurel Vlaicu” Băneasa

Însă aerodromurile au apărut mult mai devreme. Conform Airport-technology.com, primul aeroport comercial operațional a fost atestat în 1909. Este vorba de Aeroportul College Park (KCGS) din Maryland, Statele Unite.

college_park_airport

Al doilea cel mai vechi aeroport comercial din lume este cel din Hamburg, Germania. A fost inaugurat în 1911. În prezent, acesta se află la 8.5 kilometri de centrul orașului Hamburg. Anual, peste 13 milioane de pasageri îi trec pragul.

aeroport-hamburg-germania

Podiumul celor mai vechi aeroporturi din lume este completat de Aeroportul Internațional Băneasa – Aurel Vlaicu (BBU) din București. Cu toate că primele zboruri au fost operate începând din 1909, aeroportul a fost atestat în 1912 odată cu înființarea școlii de aviație.

aeroport-baneasa-bucuresti

Începând cu 2012, Aeroportul Internațional Băneasa a fost transformat într-un city airport. În prezent, sunt operate doar zboruri charter și VIP. De câțiva ani, Aeroportul Internațional Băneasa este și gazda celui mai mare show aviatic din România – Bucharest International Air Show (BIAS).

Lista celor 10 cele mai vechi aeroporturi din lume este completată de: Aeroportul Bremen, Germania (din 1913); Aeroport Ciampino din Roma, Italia (din 1916); Aeroport Schiphol din Amsterdam (din 1916), Olanda; Aeroport Paris-Le Bourget, Franța (din 1919); Aeroport Sydney (Kingsford Smith), Australia (din 1920); Aeroportul Internațional Minneapolis-St. Paul, Statele Unite (din 1920); Aeroportul Internațional Albany, Statele Unite (din 1928).

1 comentariu
  1. […] Vă reamintim că Aeroportul Internațional ”Aurel Vlaicu” Băneasa a împlinit 110 ani, Aeroportul Băneasa fiind unul dintre cele mai vechi aeroporturi din lume, încă […]

Leave A Reply

Your email address will not be published.