TOP 11 cele mai mari aeroporturi din lume, după suprafața ocupată!
Aeroporturile sunt principalele porți de intrare dintr-o țară în alta, pentru călătoriile aeriene. Acestea sunt adevărate ”orășele” dezvoltate pentru a asigura logistica și infrastructura pentru avioane, pentru gestionarea tranzitului de marfă și pasageri și pentru a putea găzdui zeci de mii de pasageri în fiecare zi.
De-a lungul anilor, creșterea constantă a numărului de pasageri a făcut ca multe aeroporturi să fie prea aglomerate. A devenit tot mai dificil să poată gestiona numărul mare de călători într-o singură clădire și / sau să primească toate avioanele pe o singură platformă. Astfel, țările au început să investească în aeroporturile principale, construint noi terminale și piste.
Mai jos aveți TOP 10 aeroporturi din lume, după suprafața ocupată, în 2020. Acestea pot găzdui milioane de pasageri anual și zeci de mii de zboruri. Zilnic, sute de avioane aterizează și decolează, totul într-o forfotă continuă.
Mega aeroporturile actuale te fac să simță că te plimbi printr-un oraș întreg!
11. Aeroportul internațional Suvarnabhumi (BKK) ~ 32,4 km pătrați
Aeroportul Internațional Suvarnabhumi, principalul aeroport din Bangkok, este cunoscut ca fiind cel mai mare aeroport internațional din regiunea Asiei de Sud-Est. După deschiderea sa pentru operațiunile aeriene, în 2006, aeroportul a devenit hub principal pentru Thai Airways, Thai Smile, Bangkok Airways și Thai VietJet.
Aeroportul internațional Suvarnabhumi (BKK) are trei terminale principale. Terminalul 1 și Terminalul 2 gestionează zborurile internaționale, în timp ce Terminalul 3 deservește doar operațiuni interne. Aeroportul are două piste paralele lungi de 3700 metri, respectiv 4000 de metri. Există și o a treia pistă în construcție, lungă de 4000 de metri.
10. Aeroportul internațional din Cairo (CAI) ~ 36,3 km pătrați
Aeroportul Internațional din Cairo și-a început activitatea în 1945. Aeroportul este situat în Heliopolis. Este cel mai aglomerat aeroport din Egipt și hub principal pentru Egypt Air și Nile Air.
Aeroportul Internațional din Cairo are patru terminale. Trei terminale majore deservesc atât zboruri internaționale, cât și zboruri interne. În 2011, noul terminal numit Seasonal Flight Terminal (SFT) a fost inclus în serviciul operațional. Scopul principal al terminalului SFT a fost acela de a prelua surplusul de activitate din celelalte terminale, având regim sezonier. Aeroportul are trei piste lungi între 3300 și 4000 de metri.
9. Aeroportul internațional Shanghai Pudong (PVG) ~ 39,1 km pătrați
Aeroportul și-a început serviciile comerciale în 1999. Aeroportul Shanghai Pudong este un important centru de aviație pentru Shanghai Airlines și China Eastern Airlines (CIAH) (CEA).
Aeroportul internațional Shanghai Pudong (PVG) are două terminale principale pentru pasageri. Terminalul 1 și Terminalul 2 gestionează zboruri interne și internaționale. Planul de expansiune și modernizare cuprinde un al treilea terminal și două piste suplimentare. Aeroportul are în prezent patru piste, cu lungimi ce variază între 3400 metri și 3800 metri. Anual, peste 75 de milioane de pasageri îi trec pragul.
8. Aeroportul intercontinental George Bush (IAH) ~ 40,5 km pătrați
Denumit inițial „Aeroportul Intercontinental Houston”, aeroportul a fost deschis în 1969. Aeroportul intercontinental George Bush (IAH) se află în Houston, Texas, Statele Unite și servește ca al doilea cel mai mare hub de aviație pentru United Airlines.
Aeroportul intercontinental George Bush (IAH) are cinci terminale. Terminalele A, B, C, D și E deservesc atât operațiuni interne, cât și internaționale. Aeroportul are cinci piste, cu lungimi intre 2700 metri și 3700 de metri. Anual, peste 45 de milioane de pasageri sunt înregistrați pe zborurile interne și internaționale.
7. Aeroportul internațional Beijing Daxing (PKX) ~ 47 km pătrați
Aeroportul internațional Beijing Daxing (PKX) ocupă locul 6 în topul celor mai întinse aeroporturi din lume, dar se poate mândri cu titulatura de ”cel mai mare aeroport cu o singură clădire din lume”.
Aeroportul Beijing Daxing a fost deschis în 2019 și a devenit principalul hub pentru trei mari companii aeriene din China – Air China, China Southern Airlines și China Eastern Airlines.
Aeroportul Daxing are un singur terminal, având cinci ramuri și arătând ca o stea de mare. Aeroportul „stea de mare” are patru piste, cu dimensiuni ce variază între 3400 metri și 3800 metri. Aeroportul a fost proiectat să poată primi până la 200 de milioane de pasageri anual, dar pandemia cu noul coronavirus i-a diminuat foarte mult elanul.
6. Aeroportul internațional Orlando (MCO) ~ 50,9 km pătrați
Acest aeroport și-a deschis porțile în 1981. Aeroportul internațional Orlando (MCO) este hub de operare pentru JetBlue, Southwest Airlines și Spirit Airlines.
Aeroportul Orlando dispune de un terminal principal care este împărțit în două terminale, A și B. Aeroportul are patru piste paralele. Anual, acest aeroport este vizitat de peste 50 de milioane de pasageri.
5. Aeroportul internațional Washington Dulles (IAD) ~ 52,6 km pătrați
Aeroportul internațional Washington Dulles, cunoscut de obicei drept Aeroportul Internațional Dulles, și-a deschis porțile în 1962. Aeroportul este primul și principal hub pentru United Airlines.
Complexul terminal al aeroportului este alcătuit dintr-un terminal principal și două clădiri secundare – clădiri A / B și C / D. Aeroportul Dulles are patru piste.
4. Aeroportul internațional Dallas / Fort Worth (DFW) ~ 69,5 km pătrați
Aeroportul Internațional Dallas / Fort Worth a intrat în serviciul operațional în 1974. Aeroportul este un hub major pentru American Airlines.
Aeroportul Dallas are cinci terminale. Terminalul A este ocupat în totalitate de American Airlines. Restul terminalelor B, C, D și E deservesc zboruri internaționale și interne.
Aeroportul are în total șapte piste. Aeroportul DFW este singurul aeroport din lume cu patru piste pavate mai lungi de 4.000 de metri.
3. Aeroportul Internațional Istanbul (IST) ~ 76.5 km pătrați
Aeroportul Internațional Istanbul (IST) a fost inaugurat în 2018 și este hub principal pentru Turkish Airlines și Onur Air. După deschiderea sa, acesta a devenit principalul aeroport din Istanbul.
Aeroportul are 5 piste operaționale și este proiectat să primească până la 150 de milioane de pasageri. La finalul dezvoltării sale, în 2025, Aeroportul Internațional Istanbul (IST) va avea 6 piste și va putea gestiona până la 200 de milioane de pasageri.
2. Aeroportul Internațional Denver (DEN) ~ 135,7 km pătrați
Aeroportul Internațional Denver și-a început operațiunile în 1995. Acesta este hub pentru United Airlines și Frontier Airlines, de asemenea o bază pentru Southwest Airlines.
Aeroportul Denver are un terminal principal, care este conectat la trei sateliți centrali, A, B și C. Aeroportul are șase piste.
1. Aeroportul internațional King Fahd (DMM) ~ 776 km pătrați
Aeroportul Internațional King Fahd, cunoscut și sub numele de Aeroportul Dammam, a fost deschis pentru operațiuni aeriene în 1999. Aeroportul servește ca hub pentru Saudia, SaudiGulf Airlines și Flynas.
Aeroportul are trei clădiri terminale. Terminalul principal cu șase etaje operează zboruri internaționale și interne. Terminalul Aramco deservește companiile aeriene private operate de Saudi Aramco. Terminalul Regal deservește familia regală din Arabia Saudită, oaspeții oficiali și oficialii guvernamentali. Aeroportul Dammam are două piste.
Aeroportul internațional King Fahd (DMM) a intrat în Guinness Book of World Records ca fiind cel mai întins aeroport din lume, cu 776 kilometri pătrați. Suprafața sa este chiar mai mare față de țara vecină, Bahrain. Dacă ne luăm după site-ul aeroportului, acolo este menționat că suprafața utilizată este de 36,75 kilometri pătrați.
Care a fost cel mai mare aeroport spre care ați zburat?