Cele mai interesante obiective turistice de vizitat în Pisa
La mijlocul lunii august, am avut bucuria să zbor cu Wizz Air la Pisa. Ne era dor de o escapadă de câteva zile. Așa că am ales destinația, am luat biletele și pe 14 august 2021 am aterizat la Pisa. Am fost întâmpinați de o atmosferă caniculară și ne-am temut că vom avea parte de zile toride, dar nu a fost chiar așa. City break-ul nostru a fost în perioada 14-17 august, o lună călduroasă și o perioadă a vacanțelor în Italia.
În prezent, Wizz Air zboară de două ori pe săptămână pe ruta București – Pisa, în zilele de joi și duminică. Se zboară frecvent cu aeronavă de tipul Airbus A320ceo cu 189 de locuri. Noi cumpărăm mereu loc la geam pentru a putea admira priveliștea de la decolare și aterizare.
Ținând cont că am zburat în vreme de pandemie, Italia a solicitat Green Pass-ul și PLF-ul, documente pe care le-a verificat Wizz Air la ghișeul de check-in de la Aeroportul Henri Coandă Otopeni – București. La destinație, autoritățile doar au mimat o scurtă verificare a actelor și am trecut imediat de punctul de control.
De la aeroport la gară, zona în care am stat cazați, am luat serviciul lor de transport în comun. Au o linie dedicată cu un trenuleț electric ce circulă fără conductor. Sunt vagonete în care încap câteva zeci de persoane. Biletele le-am cumpărat direct de pe peron. Distanța dintre aeroport și gară a fost străbătută în mai puțin de 20 de minute. Astfel, în aproximativ o oră de la debarcare eram în camera de hotel. Am stat cazați la Hotelul La Pace.
Pentru mulți, Pisa este doar o escală în drumul lor spre Florența și o poartă de intrare în Toscana. Are legături excelente cu Livorno, La Spezia, cu regiunea Toscana, dar și cu Cinque Terre. Pentru iubitorii de mare, se poate ajunge foarte repede la Maarina di Pisa, stațiunile de litoral ale Pisei.
Însă inclusiv Pisa ca oraș merită toată atenția. Pentru cei care doresc să viziteze Pisa, acest oraș are o gamă fantastică de clădiri istorice frumoase și, într-adevăr, se mândrește cu peste 20 de biserici istorice. În plus, Pisa are câteva muzee de clasă mondială și peisaje frumoase de-a lungul malurilor râului Arno. Acest oraș istoric merită mult mai mult decât o vizită trecătoare. Să nu uităm de faimosul Turn din Pisa, care a pus acest oraș pe harta turistică a multora.
În scurta vizită în Pisa, noi ne-am atins principalul obiectiv, acela de a vedea Turnul înclinat din Pisa, prilej cu care am vizitat și Catedrala Santa Maria Assunta, dar și Baptisteriul. Toate trei se află în același loc – Piazza dei Miracoli. Pe lângă acestea, puteți vizita Muzeul dell’Opera del Duomo unde se află comori colecționate ce reprezintă picturi și descoperiri arheologice.
Tot în Piazza dei Miracoli se află și Camposanto, un cimitir pentru locuitori faimoși din Pisa ce a fost așezat într-o curte pătrată, cu fresce restaurate din anii 1300.
Pisa nu este un oraș foarte mare, putând fi astfel explorat la pas. Din Piazza Vittorio Emanuele II pornesc străduțe pietonale pline de clădiri vechi, de monumente istorice, dar și de magazine și restaurante. Este centrul vechi al Pisei. Una dintre cele mai renumite străzi este Borgo. Această stradă încântătoare este situată în inima orașului și începe din Piazza Garibaldi de lângă Ponte di Mezzo.
De fapt cam toată zona centrală de pe ambele maluri ale Râului Arno merită vizitată. Când obosiți, puteți să vă așezați la o masă pentru a degusta din bucătăria locală toscană sau pentru a vă răcori cu un gelato la vestita Gelateria De Coltelli. Prin zonă veți găsi si Universitatea din Pisa, Tribunalul din Pisa, Muzeul Național di San Matteo.
Mergând pe ambele maluri ale Râului Arno, inevitabil o să mergeți și pe Podul Mezzo, unul dintre cele mai frumoase și proeminente poduri din Pisa. Acest pod are 89 m lungime și a fost construit în 1947. Piatra albă de Verona a fost folosită pentru a căptuși părțile laterale ale podului și a fost proiectată de Sergio Aussant din Livorno. Dacă sunteți în căutarea unei priveliști fotogenice asupra râului Arno, acesta este locul ideal. Dacă aveți timp mai mult, puteți vizita și Grădina Botanică, Turnul Guelph, picturile Mural Keith Haring.
Noi am nimerit într-o perioadă a concediilor și sărbătorilor, ceea ce a făcut ca Pisa să fie un oraș mai mult închis. Însă, chiar și așa, am reușit să vizităm cele menționate mai sus. Ne-am bucurăm de prânzuri și cine elegante luate la terasele și restaurantele deschise în zona centrală. Însă despre experiențele culinare într-un alt articol.