Cea mai bună cafea din lume
Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi consumate la nivel global, cu peste 2.25 miliarde de cești de cafea consumate zilnic. Unele statistici spun că sunt peste un miliard de consumatori de cafea la nivel global și aici ne referim la cei ce consumă frecvent minim o ceașcă de cafea în fiecare zi.
Espresso, latte, cappuccino, mocha, cafea irlandeză, Americano, macchiato, doar câteva dintre tipurile de cafele consumate zilnic la nivel global. Din multitudinea de sortimente de cafea și tipuri de cafea, Civitatis a realizat un clasament cu locurile unde găsiți cea mai bună cafea din lume.
Cele mai bune tipuri de cafea din lume
Dacă sunteți consumatori de cafea și, eventual, pasionați de licoarea magică, vă invităm să lecturați mai departe și sperăm să vă inspire destinația sau cafeaua :).
Cafea Ethiopia
Unele dintre cele mai bune cafele din lume sunt cultivate în Etiopia, cu 200 până la 250 de tone de boabe culese anual. O treime din toată producția de cafea Ethiopia este concentrată în regiunile sudice Yirgacheffe și Gedeo, unde cafeaua este cunoscută pentru atingerile sale acide. Originea cafelei este atribuită Etiopiei și este obișnuit să auziți povestea ciobanului Kaldi și a turmei sale de capre. Știți povestea?
Povestea ciobanului Kaldi
Originile cafelei sunt încă învăluite în mister, dar există câteva legende despre descoperirea cafelei. Cea mai populară este legenda lui Kaldi căprarul, raportată de William H. Ukers în cartea sa All About Coffee.
A fost odată ca niciodată în Etiopia un păstor pe nume Kaldi. Într-o zi a observat că ale sale capre (de obicei „ireproșabile”) se comportau foarte ciudat. Ele făceau furori și dansau pline de energie și încântare.
„Ce se întâmplă?” s-a întrebat și, la investigație, a descoperit că acest comportament extravagant se datora unor fructe de pădure roșii pe care le mâncase caprele. Aparent, Kaldi avea un suflet destul de posomorât, așa că nu s-a gândit prea mult înainte de a ronțăi o gură de fructe de pădure pentru a se înveseli. Prin zonă a trecut un călugăr, care a rămas mut de uimire la cele văzute. Păstorul i-a explicat ce se întâmplă și care e sursa acestei energii. Călugărul a luat o mână de fructe roșii și le-a dus la mănăstire, le-a uscat și a făcut o fiertură din ele pe care a împărțit-o cu ceilalți călugări. Și uite așa a apărut cafeaua!
Cafea de zibeta indoneziană
Cafeaua zibetă, cunoscută și sub numele de kopi luwak, a devenit o marfă căutată în lumea cafelei. Zibeta este un mamifer indonezian care se hrănește cu fructele roșii ale arborelui de cafea, pe care le elimină nedigerate și modificate genetic de enzimele din stomacul său. Resturile excretate sunt spălate, prăjite și apoi exportate în Statele Unite și UK. Dacă doriți să gustați aroma sa deosebită, puteți plăti până la 75 de dolari pe o ceașcă! Ați băut o cafea de zibeta indoneziană?
Cafea yemenită de Mocha
Orașul yemenit Mocha a fost un punct de referință pentru exporturile de cafea între secolele al XV-lea și al XVII-lea. Caracteristica care a făcut ca acest produs să fie atât de căutat a fost aroma sa puternică de ciocolată și notele fructate. Știați că au existat deja mențiuni despre această băutură de către Avicenna încă din secolul al X-lea? Nu e de mirare că Sanani este una dintre cele mai bune cafele din lume!
Cafe de olla mexicană
Există multe teorii despre modul în care cafeaua a ajuns în Mexic. Unii spun că a fost introdusă în secolul al XVIII-lea de către comercianții francezi din Martinica, în timp ce alții susțin că contele spaniol de Oñate a fost cel care a adus recolta în țară. Indiferent de originea sa, state mexicane precum Puebla, Oaxaca și Guerrero au ajuns să exporte mii de kilograme de boabe Arabica în fiecare an. Este, însă, în Chiapas, tocmai în câmpiile din Soconusco, o cafea cu o denumire de origine protejată. Dacă vizitați această zonă, nu uitați să încercați cafe de olla, preparată într-o oală cu scorțișoară și piloncillo.
Cafea Blue Mountain din Jamaica
În Blue Mountains din Jamaica, arborii de cafea cresc la o altitudine care variază între 900 și 1.600 de metri deasupra nivelului mării. Aceasta, împreună cu îngrășământul organic, umiditatea, temperatura solului și butoaiele de lemn care îl transportă, au transformat acest produs într-una dintre cele mai delicioase cafele din lume. Aroma acestei băuturi se remarcă prin aciditatea scăzută, notele fructate și notele subtile de ciocolată. Deși sunt iubite în întreaga lume, aceste caracteristici au cucerit în mod clar inimile japonezilor, deoarece 75% din producția de Arabica jamaicană este exportată în Japonia.
Cafezinho do Brasil
Un gust intens și o aromă puternică sunt trăsăturile care descriu cel mai bine cafeaua braziliană. Cafeaua Arabica și Robusta au ajuns în această țară din America Latină, în secolul al XVIII-lea, iar condițiile climatice au făcut restul. Dacă vizitați Brazilia, nu ezitați să comandați un cafezinho tradițional, o băutură de cafea puternic aromată, preparată pe loc. Vrei să afli mai multe? Faceți o vizită la o proprietate de cafea din São Paulo și veți afla totul despre secretele cultivării cafelei.
Espresso italian
Unele dintre cele mai gustoase cafele din lume pot fi găsite în Italia, dar nu pentru că țara mediteraneană este un producător al acestei băuturi, ci pentru că s-a dedicat îmbunătățirii tehnicilor de preparare, devenind astfel un reper în industrie. De fapt, Italia a fost responsabilă pentru inventarea aparatului de cafea mocha și espresso.
Italienii au propriile lor ritualuri de cafea, cum ar fi consumul de cappuccino și latte macchiato doar dimineața sau consumul de espresso la bar și nu la masă. Unul dintre locurile care arată traiectoria acestei băuturi în țară este Caffè Florian, o cafenea din Veneția care este deschisă fără întrerupere din 1720!
Evident, acesta este un top subiectiv bazat pe gustul unora dintre consumatori. Pe lângă regiunile menționate mai sus, mai sunt câteva regiuni renumite cum ar fi Nicaragua, Guatemala sau Kenya. Cu toate că în lume există cafea Arabica și Robusta, după cum puteți vedea, multe tipuri de cafea au gusturi influențate de regiunile în care crește arborele de cafea. Mai contează modul de prăjire, de râșnire și de preparare.
Voi ce cafea consumați? Unde ați băut cea mai bună cafea după gustul vostru?