Cazul JT610 poate oferi indicii despre MH370
Anchetatorii au reușit să recupereze o mare parte din resturile rezultate în urma prăbușirii avionului 737 MAX 8 Lion Air. Totodată, acestea oferă indicii despre avionul dispărut în cazul zborului MH370.
Pe 29 octombrie 2018, aeronava Boeing 737 MAX 8 (PK-LQP) Lion Air s-a prăbușit în mare la scurt timp de la decolare. Avionul opera zborul J610, pe ruta Jakarta – Pangkal Pinang. La bord se aflau 189 de suflete, dintre care 2 bebeluși și 1 copil. În urma accidentului aviatic, toți cei aflați la bord și-au pierdut viața.
Autoritățile au reușit să recupereze o mare parte dintre resturile produse în urma prăbușirii, inclusiv bunuri ale pasagerilor. A fost recuperată și cutia neagră FDR (flight data recorder), cea care poate oferi informații prețioase despre parametrii tehnici pe durata zborurilor înregistrate în ultimele 69 de ore. Astfel, anchetatorii pot analiza zborul precedent accidentului aviatic, dar și zborul ghinionist.
JT610 poate oferi indicii despre MH370
Voci din cadrul anchetei spun că modul în care s-a prăbușit aeronava 737 MAX 8 și resturile rezultate pot oferi indicii importante despre cazul MH370, cea mai misterioasă dispariție a unui avion de pasageri.
Mai exact, se presupune că Boeing 737 MAX 8 a lovit cu putere apa, rezultând numeroase resturi de mici dimensiuni, dar și segmente mai mari din aeronavă, așa cum se poate observa din imagine – o parte din trenul de aterizare și corpul central al unui motor. În prezent, recuperatorii au de înfruntat curenți puternici la doar 30-40 de metri adâncime, ceea ce face misiunea mai greoaie. Până în prezent, un scanfandru și-a pierdut viața.
Dacă extrapolăm cazul 737 MAX Lion Air asupra cazului MH370, putem concluziona că aeronava Boeing 777-200 s-a prăbușit în ocean cu viteză mare. În urma impactului cu apa, au rezultat numeroase resturi, care au ajuns să fie împrăștiate pe o suprafață mare din cauza valurilor și curenților oceanici.
Totodată, bucăți importante din aeronavă s-au scufundat la adâncimi ce depășeșsc sute de metri și sunt greu de reperat. Așa se explică de ce căutările din aer nu au dat rezultate, cum nici căutările subacvatice nu au avut rezultatul dorit. Probabil, dacă s-ar stabili exact locul prăbușirii avionului Boeing 777-200 (MH370), sonarele ar putea detecta fragmentele epavei.
Până la noi informații, cazul MH370 rămâne un mister pentru anchetatori, iar cazul JT610 trebuie deslușit.