Canada menține restricțiie de călătorie până la 30 septembrie
Autoritățile din Canada au decis prelungirea restricțiilor de călătorie până la 30 septembrie. Asta înseamnă că rămân în vigoare inclusiv restricțiile de zbor în contextul pandemiei de Covid-19.
Din nefericire, relațiile de călătorie dintre UE și Canada nu sunt reciproce. În timp ce Uniunea Europeană a deschis granițele pentru toți cei ce călătoresc din Canada, nu același lucru putem spune despre Canada, care va menține granițele blocate până la final de septembrie.
Canada menține restricțiie de călătorie
Excepție de la aceste restricții fac cetățenii canadieni și rezidenții permanenți cu dreptul de a intra în Canada, dar și aceștia trebuie să intre în carantină pentru 14 zile la intrarea lor în Canada.
Scrisoarea deschisă către autoritățile canadiene în favoarea unei redeschideri controlate a frontierelor, semnată printre alții de managerii Air France-KLM și Lufthansa, nu va avea niciun efect.
Canada a anunțat că menține aceste restricțiie de călătorie și pentru că numărul cazurilor în Europa crește vertiginos de la o zi la alta. Potrivit presei canadiene, mai multe cazuri cu noul coronavirus au fost depistate pe cele 55 de zboruri speciale operate între 1 august și 18 august, în special în rândul pasagerilor Air France, Royal Air Maroc, Lufthansa, KLM, Turkish Airlines, British Airways, Qatar Airways, Etihad Airways sau EgyptAir.
Canada interzice calatoriile in scop turistic
Vă reamintim că, în acest moment, Canada interzice călătoriile în scop discreționar (turism, agrement). Restricțiile de intrare în Canada nu se aplică transportatorilor de marfă și lucrătorilor din domeniile esențiale (îngrijire medicală, infrastructura critică, etc.).
Operatorii de transport aerian efectuează triajul epidemiologic înainte de efectuarea călătoriei. Va fi refuzată îmbarcarea persoanelor (inclusiv a cetățenilor canadieni) care prezintă semne ale îmbolnăvirii de COVID-19, iar interdicția se va menține timp de 14 zile (îmbarcarea va fi posibilă pe baza unui certificat medical care să ateste starea bună de sănătate). La îmbarcarea atât pe cursele internaționale, cât și pe cele interne este obligatorie măsurarea la distanță a temperaturii pasagerului.
Autoritățile sanitare efectuează triajul epidemiologic la debarcarea din aeronavă – cetățenii canadieni sau rezidenții permanenți care prezintă simptome vor fi îndreptate, în funcție de gravitate, către unități sanitare / centre de testare sau către domiciliu pentru auto-izolare.
Cetățenii străinii care ajung în Canada (punctul de trecere a frontierei) pe cale aeriană, terestră sau maritimă și prezintă simptome ale îmbolnăvirii cu COVID-19 nu vor primi permisiunea de trecere a frontierei canadiene.
Persoanele care călătoresc cu avionul către Canada sunt obligate să poarte mască de protecție pe toată durata călătoriei: la îmbarcare, pe durata zborului, la trecerea frontierei în Canada. Dacă la îmbarcare, operatorul aerian constată neîndeplinirea obligației de a purta mască de protecție, acesta are autoritatea să refuze îmbarcarea călătorului. Obligația de purtare a măștii de protecție se aplică și persoanelor care călătoresc către Canada dinspre SUA pe cale terestră. Nu există excepții cu privire la purtarea măștii de protecție în contextul călătoriei către Canada/la trecerea frontierei canadiene (se aplică inclusiv lucrătorilor esențiali).
Mai multe informații despre condițiile de călătorie în Canada!
Recomandări pentru cetățenii români, care doresc să călătorească în România
Informațiile disponibile la Ambasadă cu privire la operatorii de transport aerian care asigură curse pe relația Canada – Europa sunt:
- Air Canada a reluat cursele pe următoarele relații: Montreal-Atena, Montreal-Bruxelles, Montreal–Frankfurt, Montreal-Geneva, Montreal-Londra, Montreal–Paris, Montreal-Roma, Toronto-Atena, Toronto-Dublin, Toronto–Frankfurt, Toronto–Londra, Toronto-Munchen, Toronto-Roma, Toronto-Tel Aviv, Toronto-Zurich, Vancouver–Londra.
- KLM operează curse pe ruta Toronto–Amsterdam; au fost reluate cursele Montreal-Amsterdam, Vancouver-Amsterdam, Calgary-Amsterdam.
- Air France operează curse pe ruta Montreal-Paris.
- Lufthansa a reluat operarea curselor Montreal-Munchen și Toronto-Frankfurt.
- Swiss: au fost reluate cursele către/dinspre Vancouver și Montreal.
- LOT: au fost reluate cursele dintre Varșovia și Toronto.
- Tap Air Portugal: au fost reluate cursele Toronto-Lisabona și Toronto-Ponta Delgada (Azore).
- Icelandair: au fost reluate cursele către/dinspre Toronto.
- Westjet: au fost reluate cursele Calgary-Paris și Calgary-Londra.
- Air Transat: au fost reluate către și dinspre Europa (operate din/către Montreal și Toronto).
Recomandări pentru cetățenii români, care doresc să călătorească din România spre Canada
Cetățenii români care doresc să călătorească din România în Canada trebuie să țină cont de regimul de restricții la intrarea în Canada stabilit de autoritățile federale pentru cetățenii străini și detaliat la capitolul privind Restricțiile de intrare pe teritoriul canadian (de mai sus).
În baza interpretării regulilor respective, rezultă că cetățenii români care sunt admiși la intrarea în Canada se regăsesc în următoarele situații: posedă și cetățenia canadiană sau statutul de rezident permanenți în Canada; călătoresc în scop de reunificare familială cu un cetățean canadian, un rezident permanent în Canada sau un rezident temporar (dacă perioada de ședere în Canada nu este de cel puțin 15 zile sau călătoria se efectuează în scop de reunificare familială cu o persoană care are statut de rezident temporar în Canada, este necesară o scrisoare din partea Departamentului pentru Imigrație, Refugiați și Cetățenie); sunt eligibili pentru efectuarea călătoriei în baza excepțiilor prevăzute de lege (de pildă, cetățenii români care sunt în posesia unei vize de studii sau de muncă valabile).
Cetățenii români eligibili pentru efectuarea călătoriei către Canada pe cale aeriană, care îndeplinesc condiția de a nu prezenta simptome ale contaminării cu noul coronavirus, trebuie să posede o autorizație electronică de călătorie (eTA) valabilă sau o viză corespunzătoare scopului pentru care călătoresc. Autorizația electronică de călătorie (eTA) este obligatorie și pentru cetățenii români care tranzitează aeroporturile din Canada.
La planificarea călătoriei către Canada, pentru tronsonul intra-european, recomandăm cetățenilor români să consulte informațiile disponibile pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe la secțiunea Atenționări de călătorie – Europa (https://www.mae.ro/node/51880), pentru a lua notă de eventualele restricții față de cetățenii români, inclusiv în privința tranzitului.