Avioanele românești MIG-21 au interceptat bombardiere rusești deasupra Mării Negre.
Pe 9 februarie, două avioane de vânătoare norvegiene au decolat de la baza aeriană Bodø pentru a intercepta două bombardiere rusești cu rază lungă de acțiune, model TU-160, în largul coastei Norvegiei.
Într-un eveniment separat, avioanele de vânătoare din România, Bulgaria și Turcia au desfășurat o misiune de interceptare a mai multor avioane militare rusești care au zburat la granița NATO, deasupra Mării Negre, pe 10 februarie.
Centrul pentru Operațiuni Aeriene Combinate Sud Torrejón a alertat avioanele de vânătoare de la bazele aeriene Mihail Kogalniceanu (România), Graf Ignatievo (Bulgaria) și Baza Aeriană Merzifon (Turcia) pentru a răspunde unui grup de avioane militare rusești care operau în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre.
Aeronavele rusești aveau transponderele oprite, fără a indica poziția și altitudinea, nu au înregistrat un plan de zbor și nici nu au comunicat cu controlorii de trafic aerian. Acest lucru poate crea un real pericol pentru traficul aerian civil.
A fost o operațiune a trupelor din România, Bulgaria și Turcia.
Formația aeronavelor din Rusia era formată din bombardiere cu rază lungă de acțiune Tu-22 și escorte de luptă. Avioanele MiG-21 ale Forțelor Aeriene Române s-au grăbit să intercepteze grupul. Avioanele MiG-29 ale forțelor aeriene bulgare au fost ținute în stand-by, iar avioanele F-16 ale forțelor aeriene turcești au decolat pentru a fi gata să răspundă în orice moment.
Interceptorii NATO s-au întors la bazele lor după ce avioanele militare rusești au părăsit zona. Urmărind activitatea operațiunii, Centrul pe Operațiuni Aeriene Combinate din Torrejón a coordonat acțiunile dintre cele trei țări.
Avioanele de vânătoare NATO sunt în serviciu non-stop. Prin poliția aeriană, NATO asigură securitatea membrilor. Aeronavele de vânătoare sunt gata să acționeze în caz că sunt raportate zboruri suspecte sau neanunțate în apropierea spațiului aerian al Aliaților.