blankblank

Arabia Saudită a redeschis granițele si spatiul aerian pentru Qatar. (video)

0 1.113

Blocarea Qatarului urmează să se încheie după ce Arabia Saudită, Egipt, Bahrain și Emiratele Arabe Unite (EAU) au fost de acord să redeschidă frontierele terestre și maritime, precum și spațiul aerian către Qatar.

Arabia Saudită a redeschis granițele și spațiul aerian pentru Qatar. Prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a declarat marți că statele din Golf au semnat un acord privind „solidaritatea și stabilitatea” regională la un summit care a avut loc în orașul Al-Ula din deșertul saudit.

Tensiunile dintre cele 2 țări s-au extins la mijlocul anului 2017, când Arabia Saudită a tăiat legăturile diplomatice, comerciale și de călătorie cu Qatar. Emiratele Arabe Unite, Bahrain și Egiptul s-au alăturat blocadei. Cele 4 țări au acuzat Doha că susține mișcările islamiste radicale și că se apropie de Iran, rivalul Arabiei Saudite.

Qatar, care găzduiește cea mai mare bază militară americană din regiune, a declarat că boicotul urmărește să submineze suveranitatea națională a țării. Națiunea are aproximativ 2.3 milioane de locuitori, dintre care majoritatea sunt expați. De asemenea, Qatar împarte singura frontieră terestră cu Arabia Saudită.

Arabia Saudită a redeschis granițele și spațiul aerian pentru Qatar

blank

În iulie 2020, Qatar Airways a solicitat Curții Internaționale de Arbitraj să aplice o amendă de 5 miliarde de dolari țărilor care au impus blocajul. În noiembrie, o instanță din Marea Britanie a permis companiei aeriene să dea în judecată postul de televiziune Al Arabiya, deținut de Arabia Saudită, pentru animațiile sale care arătau avioanele Qatar Airways doborâte de un avion de luptă nemarcat.

Acordul mai conține alte 13 cereri pe care Qatar trebuie să le respecte, printre care interzicerea rețelei de știri Al Jazeera, încheierea legăturilor cu Iran și să renunțe la procesele lansate împotriva tuturor celor implicați.

Odată cu ridicarea restricțiilor, Qatar Airways (QR, Doha Hamad Int’l) va putea să tranziteze fiecare regiune, eliminând astfel necesitatea unor trasee lungi de zbor în jurul Peninsulei Arabe, atunci când se îndreaptă spre destinații din Africa și Europa.

Leave A Reply

Your email address will not be published.