American Airlines dă în judecată Skiplagged.com
American Airlines dă în judecată site-ul de călătorii Skiplagged.com pentru un serviciu de găsire a tarifelor care îi ajută pe oameni să își rezerve „bilete skiplag” sau zboruri cu orașul de escală planificat ca destinație.
Mai exacat, skiplagged reprezintă o modalitate prin care puteți călători mai ieftin folosind destinația de escală ca destinație finală. De exemplu, dacă vreți să zburați la Paris, dar biletele directe București – Paris sunt scumpe, atunci căutați o rută ieftină via Paris și vă opriți la Paris. Companiile aeriene nu agrează această practică.
Drept dovadă American Airlines a dat în judecată Skiplagged Inc. la un tribunal din Texas, acuzând site-ul de înșelăciune. American Airlines a amenințat că va anula toate biletele vândute de Skiplagged. Într-o practică numită skiplagging, călătorii rezervă un zbor care include cel puțin o escală, dar folosesc destinația de escală ca destinație finală. În general, această tehnică nu este ilegală, dar companiile aeriene susțin că încalcă politicile lor.
American Airlines acuză site-ul că a înșelat călătorii prin vânzarea de zboruri American Airlines fără acordul corespunzător al agenției, riscând ca aceste bilete să fie invalide. Compania a acuzat, de asemenea, site-ul de încălcarea drepturilor de autor pentru utilizarea de către acesta a siglelor American Airlines.
„Multe dintre tarifele afișate pe site-ul Skiplagged sunt mai mari decât ar plăti consumatorul dacă ar rezerva pur și simplu un bilet pe site-ul American Airlines sau printr-o agenție de turism autorizată.” – o afirmație care nu poate sta în picioare atâta timp cât tot American Airlines acuză un site de practicarea unor tehnici prin intermediul cărora pasagerii călătoresc mai ieftin.
Compania aeriană solicită despăgubiri din partea site-ului respectiv pentru tehnici înșelătoare, pentru folosirea siglei și a informațiilor fără acord. Deși American Airlines și-a exprimat disprețul față de această tehnică, nu este singura companie care vrea să blocheze Skiplagged.
În 2014, United Airlines și Orbitz au dat în judecată Skiplagged.com la doar un an după lansare, acuzându-l pe fondatorul Aktarer Zaman de „concurență neloială” și „comportament înșelător”. Apoi, Southwest Airlines a intentat un proces împotriva Skiplagged în 2021, după ce a arătat prețurile biletelor companiei aeriene. În plângere, avocații Southwest au declarat că site-ul web nu era autorizat să „afișeze tarifele Southwest sau să vândă zboruri Southwest”.