Agenția UE pentru sănătate arată că toate țările UE/Spațiul Schengen sunt puternic afectate de COVID-19. România este colorată în roșu!
Cea mai recentă actualizare a hărților privind situația epidemiologică publicată de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) arată că situația COVID-19 în Uniunea Europeană și Spațiul Schengen s-a înrăutățit în ultimele șapte zile.
Hărțile recent actualizate publicate în sprijinul Recomandării Consiliului sugerează că a crescut numărul cazurile de COVID-19 în majoritatea țărilor, în special în România. Săptămâna trecută, cinci regiuni ale României au fost colorate în portocaliu, iar alte două au fost colorate în verde. Cu toate acestea, din moment ce țara a înregistrat un număr crescut de cazuri noi cu noul coronavirus, acum întreg teritoriul României este colorat în roșu.
Datele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) arată că România a raportat 40.546 de cazuri noi în ultimele șapte zile. Având în vedere astfel de rate, Agenția de Sănătate a UE sugerează ca toată lumea, în special persoanele nevaccinate și nerecuperate, să evite să facă călătorii neesențiale, cel puțin deocamdată.
Cu excepția României, ECDC a dezvăluit că numărul de noi cazuri a crescut și în Suedia, Norvegia, Germania și Austria. Majoritatea regiunilor acestor țări au făcut parte săptămâna trecută pe lista roșie. Cu toate acestea, deoarece toate țările menționate anterior au avut o rată cumulativă de notificare a cazurilor de COVID-19 pe 14 zile de peste 500 de cazuri, toate sunt acum clasificate ca țări cu roșu închis.
Dintre toate aceste țări, Germania a raportat cele mai mari rate de infecție. În ultimele șapte zile, Germania a înregistrat 364.491 de noi cazuri de infecție. Țara este urmată de Suedia cu 129.356 de cazuri noi, Austria cu 67.906 de cazuri noi și Norvegia cu 37.622 de cazuri noi în aceeași perioadă.
Cu toate acestea, țările europene sunt mai relaxate când vine vorba de pacienți internați în spitale, în special la terapie intensivă. OMS arată că Omicron nu este o tulpină extrem de virală ca celelalte variante, însă este foarte contagioasă. De când s-a dovedit că varianta Omicron mai ușoară, multe țări din UE iau în considerare tratarea COVID-19 ca pe o gripa.
Cu toate că numărul de noi cazuri COVID-19 crește, tot mai multe țări au decis să mai reducă din restricții. Totodată, sunt țări care au decis să scurteze perioada de carantină și să relaxeze condițiile de călătorie.