blank

Aeroportul Internațional Ataturk redeschis / Multe zboruri anulate

0 778

În urma tentativei loviturii de stat în Turcia, aeroporturile Atatürk și Sabiha Gokcen din Istanbul au fost închise. În decursul acestei zile, aeroporturile au fost redeschise, dar cu peste 75% dintre zboruri anulate.

zboruri-antalya
FOTO: Dragos Anastasiu / Aeroport Bucuresti, Otopeni

Zboruri anulate pe ruta București – Istanbul

Inclusiv zborurile din/spre România au fost anulate. Conform informațiilor afișate de Bucharest Airports, zborurile operate de TAROM (RO261 / RO262) au fost anulate.

Nici Turkish Airlines nu va opera zborurile TK1041 / TK1042; TK1043 / TK1044; TK1045 / TK1046, care erau programate pentru astăzi.

Conform declarațiilor făcute de Lazăr Comănescu, ministru de Externe, în Aeroportul Internațional Ataturk din Istanbul sunt aproximativ 200 de români. Aceștia sunt în grija celulei de criză a MAE, pe aeroportul Ataturk.

Conform agențiilor de turism românești, cursele charter din/spre destinațiile de vacanță din Turcia (în special Antalya) nu sunt afectate de instabilitatea din Turcia.

Comunicat TUI TravelCenter!

TUI TravelCenter, parte a grupului Eurolines, a constituit sambata, 16 iulie, ora 01:00, o celula de criza cu scopul de a gestiona situatia legata de ultimele evenimentele din Turcia si modul in care turistii nostri ar putea fi afectati.

Din informatiile primite de la partenerii si colaboratorii nostri, zonele turistice estivale – Antalya si Bodrum – sunt linistite iar zborurile catre aceste destinatii se vor desfasura conform programului anuntat.

Cei care nu mai doresc sa calatoreasca, pot anula/amana fara costuri suplimentare sau pot modifica destinatia in functie de ofertele disponibile.

Turistii care urmeaza sa plece spre destinatiile turistice estivale din Turcia in urmatoarele ore ne pot contacta pentru mai multe detalii la 021 316 08 90/ 0721 289 501 sau [email protected].

Comunicat Christian Tour!

Ȋn legătură cu evenimentele petrecute din Turcia în cursul serii de 15 iulie a.c. agenţia noastră confirmă faptul că se află în contact direct cu Ministerul Afacerilor Externe (MAE) şi a format o celulă de criză în cadrul agenţiei, la care participă toţi sefii de departamente operaţionale ale Christian Tour, pentru a găsi soluţia optimă pentru turiştii aflaţi în Turcia la acest moment, dar şi pentru cei care urmau să călătorească în cursul zilei de 16 iulie 2016.

Reprezentanţii noştri locali din Antalya şi de pe coasta Mării Egee (Bodrum, Kusadasi, Marmaris), unde operăm curse charter pe durata sezonului estival, ne confirmă şi ei faptul că turiştii Christian Tour aflaţi în aceste destinaţii, nu sunt afectaţi de aceste evenimente în niciun fel. Toate serviciile turistice contractate prin agenţia noastră sunt prestate în condiţii normale. Depunem toate eforturile pentru informarea şi asigurarea asistenţei turiştilor noştri aflaţi pe teritoriul Turciei.

De asemenea, recomandăm turiştilor noştri aflaţi în Turcia să îşi păstreze calmul şi să ţină legătura cu reprezentanţii Christian Tour de la destinaţie şi din România. În acest sens, punem la dispoziţie numere de telefon la care răspundem non-stop: +4 021 270 00 99 sau +4 0720 800 212.

Comunicat Kusadasi

Ca urmare a evenimentelor din Turcia din noaptea de 15.07.16 din Istanbul si Ankara, va informam, ca in prezent s-a stabilit ordinea si nu este declarata forta majora, totul fiind in continuare sub controlul Guvernului.

De asemenea, litoralul turcesc nu a fost in nici un fel afectat. Astazi 16.07.2016 s-au efecuat 4 curse charter catre Antalya si Bodrum conform programului. Toate aeroporturile si-au reluat activitatea.

Drept urmare si cursele charter operate de Agentia de Turism KUSADASI impreuna cu Air Bucharest se vor desfasura conform programului. Zborul de luni 18.07.2016 se va efectua in conditii normale si va pleca spre Antalya cu dl Yapici Hasan la bord.

De asemenea, reprezentantii nostrii din Antalya, Bodrum, Kusadasi si Marmaris e acorda asistenta tuturor celor aflati in vacanta. Mentionam ca eventualele cereri de anulare vor fi tratate conform contractului.

Comunicat Ministerul Afacerilor Externe

Având în vedere evenimentele aflate în curs de desfășurare în Republica Turcia, Ministerul Afacerilor Externe recomandă turiștilor și celorlalți cetățeni români aflați pe teritoriul acestui stat să nu părăsească locațiile de cazare, să evite orice deplasări care nu sunt strict necesare, în special în locurile aglomerate, și să se informeze în permanență asupra evoluției situației interne.

De asemenea, potrivit informațiilor disponibile, există disfuncţionalităţi în funcţionalitatea elementelor de infrastructură privind circulaţia rutieră, feroviară sau aeriană, cetățenii români care intenționează să se deplaseze spre orice destinații din Turcia, în cursul zilelor următoare, sunt sfătuiţi să își reprogrameze călătoriile respective.

Cetățenii români pot apela telefonic Ambasada României la Ankara și Consulatele Generale ale României din Istanbul și Izmir prin intermediul Centrului de Contact și Suport pentru Cetățenii Români din Străinătate, care funcționează în regim de permanență, la numerele +90.312.44.77.920; +90 212 3583541; +90 212 3580516; +90 212 3583537, +90 232 4650579. Pentru acordarea corespunzătoare a asistenței consulare și preluarea operativă a solicitărilor cetățenilor români, MAE pune la dispoziția cetățenilor interesați în mod suplimentar și linia de TelVerde 0800 800 407 (accesibilă numai din România, în regim de gratuitate), precum și adresa de e-mail: [email protected].

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care călătoresc în Republica Turcia să evite orice deplasare în zona de sud-est a țării și zona situată la frontiera cu Siria și Irak, din cauza riscurilor ridicate generate de acțiuni teroriste şi de apariţia unor situații imprevizibile, produse de atentate teroriste şi atacuri armate.

Deplasarea în localitățile din proximitatea frontierelor menționate, implică, în consecință, pericol major de securitate.

Cetăţenii români sunt avertizaţi că există riscul ca anumite căi de comunicaţie sau puncte de trecere a frontierei să fie temporar închise, iar zonele respective să fie supuse unor restricţii neprevăzute, de natură militară.

Din cauza riscului ridicat de atentate teroriste în Turcia, autorităţile manifestă maximum de vigilenţă, fiind adoptate măsuri ferme de control al frontierei de sud-est, de limitare a circulaţiei și de depistare a unor persoane suspecte.

În ultimele luni au fost înregistrate atât atentate teroriste repetate pe teritoriul turc, cât şi incidente armate în imediata apropiere a frontierei Turciei cu Siria şi Irak, precum şi măsuri instituite de autorităţile turce, inclusiv prin dislocarea de efective militare.

Având în vedere recentele atentate teroriste din Ankara (04.03.2016), Istanbul (12.01.2016, 19.03.2016, 17.06.2016) şi de la Aeroportul Internaţional Kemal Ataturk din 28.06.2016 din Istanbul, în care au fost vizaţi atât cetăţeni turci, cât şi cetăţeni străini aflaţi în zone aglomerate sau turistice, persistă riscul de producere a unor noi atentate în astfel de zone, în marile oraşe ale Turciei.

Cetăţenii români aflaţi în vizită sau în tranzit în aceste oraşe (în special, Ankara – cartier Kizilay Bulevardul Tunalı ; Istanbul – piețele Taksim și străzile adiacente, B-dul Istiklal şi cartierul Kadikoy, Sultanahmet și zona Bazar; Izmir) şi în alte zone turistice intens frecventate din Turcia trebuie să dea dovadă de maximă prudență în această perioadă, evitând locurile aglomerate din spaţiile publice şi de interes turistic.

Se recomandă insistent cetăţenilor români care călătoresc la Istanbul să evite staţionarea prelungită în zonele turistice principale, în apropierea centrelor comerciale sau a secţiilor de poliţie, iar în contextul observării unor persoane sau colete suspecte, să părăsească de urgenţă zona în care se află.
Pe fondul posibilei apariţii a unor manifestări spontane, este recomandat cetăţenilor români să se delimiteze de orice acţiune de protest şi să părăsească zonele respective.

La frontiera turco-siriană funcţionează două puncte de frontieră, conform unui regim restricţionat şi selectiv, respectiv Cilvegözü/Bab Al Hava în Hatay şi Öncüpınar/Bab Al Selame în Kilis. Aceste puncte pot fi utilizate pentru cetăţeni, ajutor umanitar şi bunuri comerciale, însă trecerea nu este garantată, întrucât există o comisie specială care analizează fiecare solicitare de trecere a frontierei. Suplimentar, punctul de frontieră Nusaybin/Kamışlı în Mardin este deschis doar pentru ajutor umanitar venit din partea Naţiunilor Unite.

La frontiera turco-irakiană, punctul de frontieră Ibrahim Khalil (Habur) rămâne închis pe o perioadă nedeterminată, ca urmare a operaţiunilor militare/de securitate turce în zonă și nu există alte rute alternative.

Se recomandă cetăţenilor români care se află, tranzitează sau doresc să se deplaseze pe teritoriul Republicii Turcia să evite zonele centrale / aglomerate, locurile de adunare şi de marş ale protestatarilor / manifestanţilor (mitinguri, demonstraţii, concerte, conferinţe etc.), precum şi zonele adiacente secţiilor de poliţie şi sediilor structurilor de securitate ale oraşelor turceşti. Se recomandă evitarea deplasărilor în zonele de conflict, de la frontiera Turciei cu Siria, grupate în special în provinciile şi, după caz, localităţile Diyarbakîr, Sylvan, Şirnak, Nusaybin, Gaziantep, Van, Hakkari, Kilis, Şanlîurfa, Tunceli, Erzincan, Mardin, Şiirt, Hatay, Adana, Adîyaman, Igdîr, Muş, Agri, Batman, Kars, Majoritatea frontierelor terestre cu Siria sunt închise.

În situaţiile în care există transportatori români care îşi asumă riscurile traversării frontierei Turciei cu Siria sau cu Regiunea Autonomă Kurdistan (RAK) din Irak, se recomandă informarea cu privire la regimul juridic al şederii în Turcia şi cu privire la normele vamale aplicabile transportatorilor străini – documente valabile ale autovehiculelor, procură pentru folosirea autovehiculelor exclusiv de către conducătorii auto autorizaţi, existenţa asigurării internaţionale a licenţei de transport şi documentelor comerciale şi vamale în bună regulă etc.

Cetăţenii români care intenţionează să călătorească cu autoturismele personale în Turcia, trebuie să aibă în vedere următoarele: pentru stabilirea itinerariului, să se informeze şi pe teritoriul Turciei despre măsurile speciale de securitate luate de autorităţile turce, cum ar fi impunerea interdicţiei de circulaţie în unele localităţi, pe timpul nopţii sau totală, şi efectuarea de controale asupra documentelor şi filtre pe căile de comunicaţie;

să ţină cont că autorităţile turce monitorizează foarte riguros intrările şi ieşirile cetăţenilor străini în/din Turcia; regula este că persoana care a intrat pe teritoriul Turciei, cu un autoturism pentru care deţine documente de proprietate (certificat de înmatriculare) sau procură pentru folosirea acestuia, aceeaşi persoană trebuie să iasă din Turcia cu autoturismul. Nu se acceptă excepţii nici măcar privind soţul/soţia cetăţeanului român sau rudele apropiate ale acestuia. Dacă pentru diverse motive, un cetăţean român intră în Turcia cu autoturismul, iar apoi alege să iasă cu avionul sau cu un alt autovehicul, este obligat să notifice autorităţile şi să urmeze procedurile vamale privind situaţia juridică (import-export) a autoturismului pe care îl lasă în Turcia. Legea turcă este foarte restrictivă în acest sens, atât din motive de respectare a procedurilor vamale, cât, mai ales, pentru prevenirea săvârşirii de infracţiuni sau atentate teroriste prin folosirea autovehiculelor;

în situaţia în care cetăţenii români sunt nevoiţi să îşi lase autoturismele pe teritoriul Turciei sau să le parcheze pentru perioade mai mari de două-trei zile, trebuie să se asigure că acestea sunt parcate în locuri special amenajate, aflate sub pază şi să încheie contracte/convenţii cu persoanele sau firmele care prestează astfel de servicii. În situaţiile în care autoturismele sunt parcate la întâmplare, în locuri publice, pentru mai multe zile, organele de securitate pot lua măsuri pentru ridicarea acestora sau să procedeze la verificarea de către unităţile specializate anti-tero şi chiar să distrugă autoturismul, dacă există suspiciuni că poate disimula o încărcătură explozivă.

2. Contactarea autorităţilor române

Cetăţenilor români aflaţi în Turcia, mai ales în zone de risc, li se recomandă să își semnaleze prezența în teritoriul turc, contactând Ambasada României la Ankara, Consulatul General al României la Istanbul sau Consulatul General al României la Izmir, în funcţie de regiunea în care se găsesc. Pe lângă semnalarea prezenței, este recomandată transmiterea propriilor coordonate, precum şi ale rudelor lor, ori ale altor persoane de contact din ţară. Parcurgerea acestei proceduri este necesară în eventualitatea unor situaţii de urgenţă, pentru a asigura celor interesaţi, la cerere, asistenţă consulară.

Totodată, vă sugerăm ca, pe perioada sejurului, în cazul în care vă veți afla într-o situație cu caracter extraordinar (accident, spitalizare, decesul unei alte persoane, calamități, furt de documente de identitate, atac terorist) puteți contacta Secția Consulara a Ambasadei României la telefonul de urgență nr. +90532 3181726 sau, în funcție de locul în care vă aflați, Consulatul General al României de la Istanbul, la telefonul de urgență: +90 533 5420695 sau Consulatul General al României de la Izmir, la telefonul de urgență: +90 530 4150077.

Cetăţenii români care ignoră avertismentele Ministerului Afacerilor Externe şi se deplasează în zone de risc sunt atenţionaţi că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor eventuale incidente, având în vedere posibilităţile limitate de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare de carieră în situaţii de urgenţă, de la caz la caz.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să consulte pagina de Internet www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetățenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (disponibilă gratuit în „App Store” şi „Google Play”), care oferă informaţii, sfaturi de călătorie şi posibilitatea de a fi alertați, în cazul în care apar situaţii speciale, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.

Leave A Reply

Your email address will not be published.