blankblank

Aeroportul – de la sală de aşteptare la obiectiv turistic

2 1.359

Prea puţini oameni consideră aeroportul drept destinaţie turistică. Mulţi consideră că scopul lui principal este acela de loc de aterizare / decolare a avioanelor şi de aşteptare / îmbarcare a pasagerilor. Nimic mai neadevărat. Există în lume un număr impresionant de aeroporturi pe care însuşi DaVinci ar fi invidios.

De la o arhitectura avangardistă, cu finisaje fine, până la cadre naturale care-ţi taie respiraţia…cu asta ies la apel “adăposturile” de avioane şi pasageri.

Terminal 3 al Aeroportului Internaţional din Beijing

Imaginează-ţi un aeroport cât un dragon de peste 3 kilometri lungime, cu un plafon tapat cu nuanţe ameţitoare de roşu şi galben, bătute de razele soarelui. Aşa arată artisticul Terminal 3 al Aeroportului Internaţional din Beijing. Anual, peste 50 de milioane de călători se bucură de minunata construcţie.

[nggallery id=4]

Barajas din Madrid, Terminalul 4

Din Asia zburăm direct în Europa şi facem un popas admirativ în aeroportul Barajas din Madrid, Terminalul 4. Desenat într-un stil futurist de Antonio Lamela şi Richard Rogers, arhitectura aeroportului surprinde printr-un sistem bine pus la punct de iluminare naturală, favorizată atât de pereţii din sticlă, cât şi de domurile incrustate în acoperiş. Poate nu toţi călătorii au timp să se bucure de frumuseţea locului, dar în mod cert o mare parte dintre milioanele de oameni care-l tranzitează anual salută decorul recreativ al aeroportului.

[nggallery id=5]

Santiago Calatrava Sondika, din Bilbao

Rămânem în Spania pentru a descoperi creaţia în toată splendoarea ei pe aeroportul Santiago Calatrava Sondika, din Bilbao. Aeroportul uimeşte ochiul uman prin arhitectura sa contemporană şi indrăzneaţă, axată pe o structură arhitectonică nonconformistă, liniară, care se menţine de la aspectul exterior şi până la ultimele colţuri din lumea interioară. Aeroportul se metamorfozează într-un porumbel din oţel şi metale grele (“La Paloma”, aşa cum este numit de localnici) gata să îşi ia zborul, perfect integrat în peisajul natural al Văii Txoriherri.

[nggallery id=6]

Aeroportul Marrakech Menara

Nu departe de Spania, pe un alt continent, ne îndreptăm motoarele către Aeroportul Marrakech Menara. Designul spaţiului interior şi exterior poate fi descris într-un singur cuvant: halucinant. Sunt combinate detalii şi elemente eliptice, meticuloase, riguros amplasate, care dau impresia de sacru, de sanctuar, de divinitate. Probabil de aceea tema locului este albul. Recunosc, când am văzut primele imagini cu aeroportul Menara am simţit nevoia să mă descalţ. O sa înţelegeţi de ce:

[nggallery id=7]

TWA Terminal de pe aeroportul John F. Kennedy din New York

Trecem Atlanticul şi ne oprim fix în locul din care doamna cu făclia veghează libertatea. Dacă faţă de aeroporturile de mai sus am un sentiment accentuat, spre frenetic, de a le vizita, da da, ca la muzeu, despre TWA Terminal de pe aeroportul John F. Kennedy din New York vă pot povesti din amintiri. A fost pentru prima data când am avut senzaţia că voi rata orice destinaţie, odată ajunsă aici. Mi se părea ameţitor cum cineva a avut timp să creeze atâtea reţele de scări şi pasarele. Când am ieşit din aeroport am înţeles că nu timpul este problema (autostrada suspendată, reţea feroviară suspendată, etajată, terasată şi orice alt atribut care este menit să eficientizeze resursa spaţială). Ce să mai, e mişto să mănânci un Mars şi să te gândeşti că ai o noapte la dispoziţie ca să-ţi faci curaj să străbaţi 1% din aeroportul oraş. Mie, personal, mi-a placut si arhitectura Terminalului 4.

[nggallery id=8]

Incheon International Airport

Lăsăm în urmă Statuia Libertăţii, Tărâmul Făgăduinţei şi decolăm spre Incheon International Airport din Korea de Sud, desemnat şi cel mai bun aeroport operaţional din lume. În sfârşit un aeroport viu cu un design care reflectă vivacitatea şi trăsăturile poporului Korean. Din imagini veţi înţelege de ce l-am ales:

[nggallery id=9]

Thailanda, pe aeroportul Koh Samui

Puţin câte puţin, va îndrept atenţia către destinaţia finală. Înainte de a ne încheia călătoria mai facem o escală în Thailanda, pe aeroportul Koh Samui. Mi-a atras atenţia pentru că este exotic, pentru că păstrează amprenta ţării sale şi pentru că m-a făcut să visez. Interiorul şi exteriorul fac parte din acelaşi peisaj natural magnific.

[nggallery id=11]

Aeroportul Milford Sound, Noua Zeelanda, Fiordland

Lăsăm Thailanda în urmă şi ne îndreptăm către punctul final al călătoriei noastre. Coordonatele de pe bord ne arată că am ajuns în Noua Zeelanda, Fiordland şi ne pregătim să aterizăm pe aeroportul Milford Sound. Aş putea descrie în multe cuvinte de ce am ales să ne oprim aici, dar las imaginile să vă povestească alegerea mea:

[nggallery id=10]

P.S. Singurul inconvenient este acela că aeroportul este unul sezonier, el fiind deschis exclusiv în sezonul de vară, iarna zăpada şi conditiile meteo îl fac complet inaccesibil.

Leave A Reply

Your email address will not be published.