blank

Se împlinesc 50 de ani de la primul apel telefonic făcut de pe un telefon mobil!

0 287

Pe 3 aprilie 1973, Marty Cooper stătea la un colț de stradă în New York și a scos o carte de telefon din buzunar. Apoi a băgat un număr într-un dispozitiv mare, de culoare crem, și l-a pus la ureche, sub privirile mirate ale trecătorilor

Domnul Cooper, inginer la Motorola, a sunat la omologul său de la firma rivală Bell Laboratories, pentru a-i spune triumfător că sună de la un „telefon mobil personal, portabil”. „Cred că strângea din dinți”, spune râzând bătrânul de 94 de ani.

Laboratoarele Bell s-au concentrat pe dezvoltarea unui car-based phone instead, spune el. „V-ați putea imagina asta? Am fost prinși de casele și birourile noastre cu acest fir de cupru de peste 100 de ani, iar acum să fim legați de mașinile noastre?” Cooper și Motorola nu au fost de acord cu acest concept dezvoltat de Bell, iar istoria le-a dat dreptate.

Conceptul de funcționare al telefonului mobil este același ca în urmă cu 50 de ani

Elementele de bază ale modului în care a funcționat primul apel telefonic de pe un telefon mobil nu s-au schimbat prea mult. Telefonul vă transformă vocea într-un semnal electric, care modulează o undă radio. Unda radio ajunge într-un releu de emisie / recepție, iar apoi către persoana pe care o sunați. Inversând procesul, acea persoană vă poate auzi vorbind.

Telefoanele mobile de astăzi sunt însă de nerecunoscut în comparație cu modelul dezvoltat de Motorola în acele vremuri. Versiunea comercială a prototipului lui Marty Cooper, Motorola Dynatac 8000X, a fost lansată la 11 ani după primul apel, în 1984. Astăzi ar costa echivalentul a 9.500 de lire sterline (11.700 de dolari), spune Ben Wood, care conduce Muzeul Telefoanelor Mobile. „Practic, a fost doar să formezi numărul și să apelezi”, explică domnul Wood.

Nu avea cameră și nici nu se putea trimite mesaje. Pentru treizeci de minute de convorbire se aștepta 10 ore pentru încărcarea bateriei. Autonomia în standby era de 12 ore. Avea o antenă de 6 inchi (15 cm) în partea de sus. De asemenea, cântărea 790 g, aproape de patru ori greutatea unui iPhone 14.

Cu toate acestea, domnul Cooper rămâne neimpresionat de designul telefoanelor din 2023, deși admite că nu a prezis niciodată că telefoanele vor fi într-o zi „supercomputere” portabile, cu camere și acces la internet.

„Cred că telefonul de astăzi este suboptim. Nu este într-adevăr un telefon foarte bun din multe puncte de vedere”, spune el.

El crede că, în viitor, inteligența artificială fie va crea, fie va selecta aplicațiile proprietarilor de telefoane, în funcție de nevoile lor individuale. De asemenea, crede că într-o zi dispozitivul ne va monitoriza sănătatea, ne va maximiza productivitatea și ne va îmbunătăți viața în mod nemăsurat. La un moment dat chiar sugerează că ar putea ajuta la eliminarea războaielor.

„Telefonul mobil nu o va face singur”, recunoaște el. „Dar va fi partea centrală a acestui mare viitor”. În ciuda plângerilor sale cu privire la omologii săi moderni, se pare că, în secret, domnul Cooper rămâne încântat de dispozitivul pe care l-a ținut pentru prima dată la ureche la acel colț de stradă din New York, în urmă cu 50 de ani. „Suntem încă la începutul revoluției telefonului mobil”, declară acesta.

Leave A Reply

Your email address will not be published.