blank

20 februarie în aviație: Taddeo Larre-Borges a încercat să traverseze Oceanul Atlantic.

0 644

Aviația are o istorie de aproximativ 100 de ani, iar în decursul acestei perioade au existat numeroase momente de cotitură în evoluția și dezvoltarea acestei industrii.

Pe 20 februarie 1927, comandantul de naționalitate uruguaiană Taddeo Larre-Borges, s-a lansat într-o mare aventură, dorind să traverseze Oceanul Atlantic. Alături de el, pentru a-l ajuta în această nebunie au fost Rigoli (mecanic), căpitanul Glauco Larre-Borges (operator radio) și căpitanul Ibarra (al doilea pilot și navigator).

Cu acest dispozitiv transatlantic de tip hidroavion numit „Uruguay” al producătorului Farman, care era motorizat cu două motoare capabile să furnizeze o putere de 500 de cai putere, au încercat să facă această călătorie lungă, decolând de la portul de agrement din Pisa.

Din cauza unor defecte mecanice, hidroavionul a trebuit să aterizeze pe coasta atlantică a Africii, în sudul Marocului, la 150 km de Cape Juby. Echipajul aa înotat până la coastă. Acolo au fost luați prizonieri de un trib local, dar au fost salvați o săptămână mai târziu de către piloții companiei Latécoère, Marcel Reine și Antoine Léon, trimiși de guvernul spaniol.

Alte evenimente din aviație petrecute la 20 februarie.

Mercury–Atlas-6

Pe 20 februaroe 1962 a fost lansată nava cosmică Mercury–Atlas 6 (elita piloților de încercare ai Armatei SUA selectați de NASA pentru a pilota rachetele experimentale Mercury). Acest eveniment a marcat și primul zbor american pe orbită, condus de astronautul John Glenn.

Pe 20 februarie 1986 a fost plasat pe orbită primul element al stației orbitale MIR. Stația rusească MIR a fost în funcțiune pe orbita terestră joasă între anii 1986 – 2001.

Stația era de tip modular, având un număr de nouă componente. Stația a servit ca laborator de cercetare în microgravitație, îar echipajele au efectuat experimente în scopul de a dezvolta tehnologii necesare pentru ocuparea permanentă a spațiului.

law-racoviță-prima-stație-românească-din-antarctica

Pe 20 februarie 2006 a fost inaugurată „Law-Racoviță”, prima stație românească permanentă de cercetare și explorare din Antarctica, denumită după exploratorul român Emil Racoviță.

Stația este amplasată într-o zonă stâncoasă aflată la 3 km de coasta Ingrid Christensen din Țara Prințesei Elisabeta, în Dealurile Larsemann din Antarctica de Est. Ea se află la o distanță de 2 km de Stația Zhong Shan a Chinei și la 1 km de Stația Progress II a Federației Ruse, ceea ce a permis o cooperare strânsă cu cercetătorii acestor țări, cu care se fac schimburi de experiență.

Leave A Reply

Your email address will not be published.