11 rețete rapide și delicioase pentru cei mai buni cartofi prăjiți!
Cartofii pai, french fries sau cartofii bavarezi sunt printre cele mai iubite mâncăruri, în întreaga lume. Însă, pe lângă gustul savuros, cartofii sunt și o sursă importantă de fibre naturale și conțin numeroase minerale esențiale, precum fier, fosfor, mangan, magneziu, cupru și potasiu, scrie Philips.
Deși cartofii prăjiți par a fi un preparat destul de simplu, cel mai probabil ai observat că nu întotdeauna reușești să îi gătești astfel încât să rămână crocanți și aromați. Pe lângă soiul de cartofi pe care îl alegi, de preferat albi sau galbeni, ține cont și de câteva trucuri de preparare: înmuierea cartofilor; prăjirea dublă; grăsimea utilizată etc.
Mai jos vei găsi 11 rețete pentru cei mai buni cartofi prăjiți!
cartofi prăjiți french fries
- cartofi prăjiți french fries – deși au un nume franțuzesc, aceștia sunt la origine belgieni. Cartofii trebuie tăiați în batoane egale ca dimensiune, între 0,7 – 1,5 cm, cam de grosimea unui deget. După ce se clătesc bine în apă rece, îi poți prăji în prima etapă la o temperatură de 170 grade, timp de cinci minute. Îi scurgi apoi bine de ulei pe un grătar sau sită (timpul recomandat este de 30 de minute) și apoi îi poți prăji în a doua etapă, la o temperatură de 190 grade, timp de două minute sau până când se rumenesc bine. Acest proces de gătire în două etape asigură miezul pufos și crusta crocantă la exterior, pentru care french fries sunt atât de renumiți.
chipsuri de cartofi la cuptor
- chipsuri de cartofi la cuptor – aceștia sunt o alternativă mult mai sănătoasă la chipsurile pe care le găsești în comerț, fiind totodată la fel de gustoși. Cartofii se spală și se taie în felii cât mai subțiri – poți folosi un feliator (madolina) ca să obții felii uniforme. Se clătesc apoi în apă pentru a elimina amidonul, iar apoi se lasă la scurs apa pe un șervețel. Așază feliile de cartofi într-o tavă acoperită cu o foaie de copt și condimentează-i după gust sau doar cu un strop de sare și puțin ulei. Se coc la o temperatură de 170 grade timp de aproximativ 20 de minute, până se rumenesc. Se servesc calzi.
cartofi prăjiți bavarezi
- cartofi prăjiți bavarezi – mai întâi, cartofii trebuie fierți în coajă timp de 15 minute până când sunt fragezi. Taie apoi cartofii în cuburi și separat amestecă 6 linguri de ulei de măsline cu 3 linguri de oțet balsamic și o lingură de muștar Dijon. Prăjește cuburile de cartofi în ulei cu puțină sare până când încep să se rumenească, amestecând încontinuu. Adaugă 3 linguri de bere și feliile tăiate rondele de la o ceapă și continuă să gătești până când se evaporă berea. Redu flacăra și continuă să gătești încă 5 minute, până când se rumenesc cartofii pe margini. Adaugă apoi amestecul de vinegretă în tigaie și amestecă până când se omogenizează bine. Ia tigaia de pe foc și condimentează după gust. Cartofii bavarezi se servesc călduți, alături de câteva rondele de ceapă sau bacon.
cartofi prăjiți picanți
- cartofi prăjiți picanți – cartofii se spală bine și se taie în sferturi. Separat pregătești amestecul din piper, boia, ardei iute uscat măcinat și curry. Unge cartofii cu puțin ulei, adaugă un praf de sare și apoi amestecul de condimente. Prăjește cartofii în tigaie timp de câteva minute, până încep să se rumenească – poți adăuga și un cățel de usturoi pentru o aromă mai puternică. După ce se rumenesc, se scot pe o tavă și se introduc la cuptor, la o temperatură de 200 grade, până se coc și capătă o crustă crocantă.
cartofi prăjiți cu ceapă
- cartofi prăjiți cu ceapă – cartofii se spală bine și se pot tăia atât pai, cât și rondele. Se pun la prăjit în ulei încins într-o tigaie și se adaugă ceapă tocată mărunt înainte ca aceștia să se rumenească. Amesteci ușor și lași să se gătească pentru încă 5 minute. La final, se adaugă puțină sare și se servesc calzi.
cartofi prăjiți cu ou și brânză
- cartofi prăjiți cu ou și brânză – cartofii se spală bine, se taie în felii mici și se pun la prăjit. Când sunt aproape gata, toarnă deasupra două ouă bătute și lasă să se rumenească. Condimentează la final după gust. Se servește cu brânză rasă deasupra și chiar puțin pătrunjel tocat pentru mai multă aromă.
cartofi prăjiți cu usturoi
- cartofi prăjiți cu usturoi – în uleiul deja încins se adaugă usturoi și ghimbir sau cumin, după gust, și se călesc aproximativ 2 minute. Adaugă apoi cartofii tăiați cuburi, sare și piper și lasă să se gătească pentru 5 – 10 minute. Adaugă apoi puțină apă, acoperă tigaia cu un capac și continuă să îi gătești pentru aproximativ 30 de minute, până când se înmoaie cartofii. La final se pot stropi cu puțină zeamă de lămâie și mai poți adăuga câțiva căței de usturoi.
cartofi prăjiți indieni
- cartofi prăjiți indieni – cartofii se curăță de coajă și sunt tăiați în felii subțiri, dar nu foarte subțiri. Se spală bine și se scurg de apă. Într-un castron se amestecă 4 linguri de Kuzu (amidon indian), 1 lingură de făină de orez, 1 linguriță de sare, o linguriță jumătate de pulbere de coriandru, 2 lingurițe de paprika dulce, 1 linguriță turmeric, 2 lingurițe Masala picantă și 2 lingurițe de pulbere de usturoi și apoi se presară peste cartofi. Cartofii se prăjesc apoi în uleiul încins timp de 4 minute. Se servesc calzi.
cartofi fierți și prăjiți
- cartofi fierți și prăjiți – este o rețetă simplă și delicioasă pentru care ai nevoie de câțiva cartofi pe care îi fierbi în coajă, în apă cu sare. Cartofii se curăță apoi de coajă și se taie în felii mari sau cuburi. Se pun apoi la prăjit în ulei încins, timp de 5 – 10 minute pe fiecare parte. La final, îi poți servi alături cu mărar tocat mărunt sau alături de o salată.
cartofi prăjiți cu rozmarin și usturoi
- cartofi prăjiți cu rozmarin și usturoi – ai nevoie de 700 g cartofi pe care îi speli bine și îi tai după preferințe. Se prăjesc apoi în ulei încins și se condimentează cu rozmarin și usturoi pisat. Se lasă la gătit aproximativ 10 minute, până când se rumenesc. Adaugă la final puțină sare și servește-i calzi.
cartofi belgieni cu sos andaluz
- cartofi belgieni cu sos andaluz – ai nevoie de 5 – 6 cartofi pe care să îi speli bine și apoi să îi tai în felii subțiri. Aceștia se prăjesc apoi în ulei încins, câte 4 porții separate timp de 3 minute fiecare, și se lasă la răcit pentru 30 de minute. Reîncălzește uleiul și repetă procesul de prăjire. Pentru sosul andaluz ai nevoie de o ceașcă cu maioneză (de preferat cea de casă), 2 linguri cu pastă de roșii, o lingură cu ardei gras verde tocat mărunt și una cu ardei roșu tocat mărunt, 2 linguri cu ceapă tocată mărunt, o lingură cu suc de lămâie și puțină sare. Toate aceste ingrediente se amestecă, iar sosul este servit alături de cartofii prăjiți crocanți.