10 motive să mergeţi într-un city break la IAŞI
IAŞI este un oraş aparte pentru mine. Mi-a plăcut de prima dată când am păşit în el. Au trecut foarte mulţi ani de atunci, iar eu am continuat să merg şi să strâng amintiri în frumoasa urbe întinsă pe ce 7 coline. Am cunoscut mulţi oameni, iar cu o parte am ajuns să leg prietenii. De fiecare dată când ajung la Iaşi, am sentimentul că o fac pentru prima dată. Cu toate că am văzut o parte din el şi am avut ocazia să ascult multe poveşti frumoase, simt că parcă am multe de descoperit în frumosul „Târg al Ieşilor”.
Dacă stau să mă gândesc mai bine, cred că IAŞI m-a atras foarte mult prin prisma istoriei şi a poveştilor ţesute pe aceste meleaguri moldoveneşti. Cred că fiecare ieşean ştie cel puţin o poveste cu Ion Creangă, Eminescu sau Cuza. Şi musai, toate acestea să fie ascultate la un pahar cu vin.
Dacă nu aţi ajuns încă la Iaşi, trebuie să mergeţi. Din experienţa mea, vă voi spune 10 motive să vizitaţi acest oraş.
1. Bucureşti – IAŞI, doar 45 de minute cu avionul
Călătoria la IAŞI începe cu drumul. De când a deschis Blue Air ruta Bucureşti – Iaşi, tarifele la biletele de avion au scăzut simţitor, iar IAŞI a ajuns să fie la 45-50 de minute de Bucureşti. Dacă înainte mergeam cu trenul şi trebuia să suport scârţâitul şinelor aproximativ 6-7 ore, acum aleg avionul.
În unele situaţii, biletul de avion este mult mai ieftin în comparaţie cu biletul de tren. Luând din timp şi urmărind promoţia Blue Air cu 15% discount, am călătorit la tariful de 215 lei/2 persoane/zboruri dus-întors şi cu toate taxele şi serviciile incluse.
Oferta !
2. Cazare: Hotel Unirea
IAŞI nu e un oraş scump. O să fiţi surprinşi, dar preţurile sunt competitive pentru regiune şi uneori chiar mai mici în comparaţie cu Bucureştiul şi vorbim aici de cazare, cafenele, restaurante, distracţie.
Hotel Unirea, pe care-l recomand cu toată inima, are o ofertă foarte bună de city break.
SPA City Break – 500 lei
– Cazare 2 nopți – în cameră dublă (matrimonială/twin) – 2 persoane;
– Mic dejun bogat și savuros, servit în regim bufet suedez;
– Welcome tray pentru prima zi de cazare;
– 1 cină (pentru 2 persoane) (Cina se va servi la Restaurant Panoramic, cu rezervare în prealabil. Meniul va fi unul special creat pentru acest pachet) sau 1 masaj de relaxare (pentru 2 persoane) (Masajul se va face la Unirea SPA, în baza unei programari);
– 10% discount la Restaurant Panoramic la preparatele a la carte;
– Weekend de relaxare la Unirea SPA cu acces la: piscină interioară, salină încălzită, saună umedă, saună uscată, jacuzzi, cascadă cervicală, dușuri emoționale, fântână de gheață, zona cardio, Unirea Gym;
– parcare gratuită.
E greu de ales între masaj şi cină, dar personal am ales cina. Priveliştea oferită de Restaurantul Panoramic e unică. Noi ne-am bucurat de o cină romantică în doi, care a fost foarte frumoasă, gustoasă şi relaxantă.
3. Descoperiţi bucătăria moldovenească
Acum că am rezolvat cu drumul şi cazarea, urmează părţile interesante de descoperit în IAŞI. Al 3-lea motiv ţine de partea culinară. Îmi place bucătăria moldovenească cu pârjoale, ciorbă rădăuţană, sarmale cu mămăliguţă, tochitură moldovenească, sfârâială moldovenească, iar la final nişte poale-n-brâu moldovenesti, totul stins cu un vin de la cramele din regiune. Vă spun sincer, vă lingeţi pe degete! Nici nu vă mai spun de platourile haiduceşti sau de pastrama de oaie. Vă las să descoperiţi singuri. Recomandăm restaurantul „La Conac„, loc de tradiţie românească.
4. Degustări de vinuri la cramele din Iaşi
Descoperiţi IAŞI prin prisma cramelor modoveneşti. Mergeţi la degustări de vinuri şi scăldaţi-vă papilele gustative în licoarea sfântă. Câteva crame recomandate: Crama de vinuri Gramma, Cramele Bucium, Cramele Recaş, Crama Cotnari şi multe altele.
5. Vizitaţi Palatul Culturii din IAŞI
După o masă copioasă şi un pahar de vin energizant, să pornim la pas prin IAŞI. Începem cu o vizită la Palatul Culturii. Palatul Culturii din Iași este o clădire emblematică, construită, în perioada 1906 – 1925, în perimetrul fostei Curți Domnești medievale moldovenești, pe locul fostului Palat Domnesc.
Astăzi, Palatul Culturii este sediul Complexului Muzeal Național „Moldova”, care cuprinde: Muzeul de Istorie a Moldovei (1916), Muzeul Etnografic al Moldovei (1943), Muzeul de Artă (1860), Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” (1955).
După aproape opt ani de la demararea lucrărilor de reparare și reconsolidare, Palatul Culturii va fi parţial deschis publicului. Din unele informaţii, deschiderea va fi începând cu 1 aprilie. Sperăm să nu fie o păcăleală.
După ce au coborât schelele, Palatul Culturii chiar arată foarte bine la exterior. Abia aşteptăm să-l descoperim şi la interior.
6. Mergeţi pe urmele Unirii Principatelor Române
Conform istoriei, Unirea Principatelor Române, cunoscută ca Mica Unire (Marea Unire fiind cea de la 1918), a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea prin unirea statelor Moldova și Țara Românească sub numele Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești. Unirea a fost legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza și de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească.
Mergeţi să vizitaţi Muzeul Unirii din Iași. Îl găsiţi la adresa: Strada Alexandru Lăpușneanu, nr. 14, foarte aproape de Hotel Unirea şi Piaţa Unirii. „România s-a născut la IAŞI!” (Florin Barhalescu).
7. Tur academic al IAŞULUI
Vizitaţi Universitatea „Al.I.Cuza” şi Biblioteca Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” (una dintre cele mai frumoase din lume). Mi-ar fi plăcut să fiu iar student, dar la IAŞI. Arhitectura e fantastică, iar biblioteca găzduieşte peste 1 milion de volume. În cadrul Universităţii „Al.I.Cuza”, puteţi descoperi „Sala Paşilor Pierduţi” cu picturile murale realizate de Sabin Bălaşa.
Avem cu ce să ne mândrim.
8. Tur cultural al IAŞULUI
Dacă tot ajungeţi la IAŞI, nu aveţi voie să rataţi „Teiul lui Eminescu”, Muzeul „Mihai Eminescu”, Bojdeuca lui Ion Creangă, Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri”, la care adăugaţi cele menţionate mai sus şi multe altele. Vă recomand să mergeţi pe jos şi nu o să vă plictisiţi.
9. Turul bisericilor din IAŞI
Municipiul Iași cuprinde cele mai multe biserici din România. O statistică arată existenţa a 71 de lăcaşuri de cult, dintre care 30 sunt incluse pe lista monumentelor istorice.
Printre cele mai importante: Catedrala Mitropolitană din Iași, care poartă hramul Sfânta Cuvioasa Parascheva (poate fi vizitată oricând); Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi; Catedrala romano-catolică „Sfânta Fecioară Maria, Regină”.
10. Galeriile Anticariat Dumitru Grumăzescu
Domnul Grumăzescu este anticar de meserie, un mare admirator al lui Eminescu şi stăpânul Galeriile Anticariat Dumitru Grumăzescu din strada Lăpuşneanu, numărul 24, Iaşi. Veţi avea bucuria să aflaţi poveşti nescrise despre Eminescu, Ion Crangă, Cuza. Pe lângă vasta sa cultură, domnul Grumăzescu are o colecţie impresionantă de cărţi liliputane, care pot fi ţinute cu uşurinţă în palmă.
Piesa de rezistenţă este o carte cu dimensiunile 3 x 3 mm şi conţine toată poezia “Luceafarul”. A fost scrisă pe hârtie specială şi cu păr de ieduţ, iar citirea ei se poate face doar la microscop. Dacă v-am trezit interesul, chiar vă recomand să mergeţi şi să vă luaţi marjă de timp de 2-3 ore. Are ce să vă povestească!
Cam acestea sunt cel 10 motive mari şi late pentru care vă recomand să mergeţi la IAŞI. Scriind aceste rânduri, am descoperit că mai este un motiv, dar despre acesta într-un alt articol. Pentru a beneficia de un ghid de turism foarte bun şi cu multă experienţă, vi-l recomand pe domnul Florin Barhalescu de la Icar Tours.
Ar mai fi de adăugat să vizitaţi mall-urile din IAŞI, discotecile şi cluburile, cafenelele şi restaurantele.
Fotografii realizate cu ASUS ZenFone Selfie și Lenovo Vibe Z2 Pro! Articol scris de pe un ASUS ZenBook UX305!
Photo by AirlinesTravel.ro – Copyright ©
Ministrul Culturii spunea pe la Realitatea TV ca Palatul Culturii se va deschide publicului pe 25 aprilie. Ramane de vazut 🙂 Eu de-abia astept!
Da! Se pare ca situatia nu e foarte clara. Si pentru inceput, se va deschide palatul, apoi muzeele.
Oricum ar fi, merita vizitat chiar si pe afara. Arata foarte bine fara schele. Acum sa atraga si turistii!
Intre timp au terminat de renovat Palatul Culturii si din aprilie poate fi vizitat in totalitate 🙂
Pai este scris mare si mentionat acest lucru :D. Ba chiar am dat si o data de cand estimam ca va putea fi vizitat!