10 dintre cele mai proaste aeroporturi din lume: personal nepoliticos și cozi nesfârșite! Vezi pe ce loc este Aeroportul Internațional Henri Coandă București!
Conform unui sondaj realizat de AirHelp, 8 dintre cele 10 cele mai proaste aeroporturi din lume sunt în Europa. Cei ce au răspuns sondajului s-au plâns de cozi nesfârșite și personal nepoliticos, anunta Business Insider.
Sondajul celor de la AirHelp evaluează experiența călătorilor bazată pe trei criterii: punctualitatea zborurilor și calitatea serviciilor aeroportuare (60% din rating); servicii la sol (20% din rating); alimente și magazine (20% din rating).
În urma acestui sondaj, aeroportul din Qatar a fost desemnat cel mai bun din lume, având un scor de 8.39/10. Însă la polul opus avem 10 dintre cele mai slabe aeroporturi din lume.
10. Gatwick (Londra, Marea Britanie)
Scor general: 6,62 / 10. Este al doilea aeroport ca mărime din Marea Britanie și mulți vizitatori se plâng că este prea aglomerat, dar și zgomotos. Unii se plâng și că are „infrastructură oribilă” pentru copii.
9. Billy Bishop (Toronto, Canada)
Scor general: 6,5 / 10. Al nouălea aeroport ca mărime din Canada a deservit 282.000 de pasageri în 2021. Deși se află în fruntea listei AirHelp cu cele mai proaste aeroporturi din lume, are recenzii destul de bune pe Skytrax.
8. Porto (Porto, Portugalia)
Scor general: 6,46 / 10. Al doilea aeroport ca mărime din Portugalia a deservit cel puțin 13 milioane de persoane în 2019. Și în cazul acestui aeroport părerile diferă. De exemplu, un pasager spune că este unul dintre cele mai bune aeroporturi din Europa, în timp ce altul se plânge de calitatea mâncării și de cozile extrem de lungi.
7. Orly (Paris, Franța)
Scor general: 6,37 / 10. Al doilea aeroport ca mărime din Paris are o mulțime de vizitatori nemulțumiți și evaluări foarte scăzute și pe Skytrax. Un pasager l-a descris drept „cel mai rău aeroport din toate timpurile”, în timp ce altul s-a plâns că a avut o așteptare atât de „lentă și lungă” încât și-a pierdut zborul.
6. Manchester (Manchester, Regatul Unit)
Scor general: 6,26 / 10. Al treilea aeroport ca mărime din Marea Britanie, deși are un rating decent în servicii și magazine, pierde multe puncte din consecvența serviciilor. De altfel, unul dintre vizitatori afirmă că a așteptat mai bine de două ore pentru a-și ridica valiza.
5. Aeroportul Internațional Malta (Malta)
Scor general: 6,05 / 10. Singurul aeroport din țară are un scor extrem de mic. Unii spun că aeroportul este prea mic pentru numărul de pasageri pe care îi deservește și că întârzierile sunt frecvente.
4. Henri Coandă (București, România)
Scor general: 6,03 / 10. Cel mai mare aeroport din țară, care a deservit aproape 7 milioane de pasageri în 2021, are scoruri scăzute la toate cele trei criterii. Un pasager afirmă că personalul este „oarecum agresiv” și neprietenos. Un alt pasager spune că aeroportul i-a trezit amintiri din anii 1960.
3. Eindhoven (Eindhoven, Țările de Jos)
Scor general: 5,92 / 10. Se spune că al doilea cel mai mare aeroport din Olanda este foarte mic și are „personal foarte nepoliticos”, potrivit unui pasager. O altă critică notează că aeroportul este ca un „grajd”, deoarece pasagerii sunt rugați să aștepte în aer liber.
2. Aeroportul Internațional Kuweit (Kuweit City, Kuweit)
Scor general: 5,78 / 10. Aeroportul a deservit cel puțin 15 milioane de vizitatori în 2019 și are un rating scăzut. Unii pasageri s-au plâns de mirosul incintei, dar și de comportamentul neprofesionist al angajaților.
1. Lisabona Humberto Delgado (Lisabona, Portugalia)
Scor general: 5,76 / 10. Este al 16-lea cel mai mare aeroport din Europa și în 2019 a deservit 31 de milioane de pasageri. Mulți se plâng de cozile de la controlul pașapoartelor (până la șase ore de așteptare pentru unii), de aceea are punctaj foarte scăzut la consistență.
Nu este exclus ca în 2022 acest clasament să sufere modificări. Din cauza crizei de personal, tot mai multe aeroporturi se confruntă cu aglomerație și conzi interminabile la controalele de securitate sau birourile de checkin. Totodată, sunt timpi mari de așteptare și la preluarea bagajelor.