10 dintre cele mai frumoase gări din lume
Având în vedere că sunt în esență clădiri funcționale al căror scop este acela de a ajuta la transport, este destul de impresionant faptul că gările arată atât de bine. De fapt, calea ferată a inspirat unele dintre cele mai iconice design-uri din ultimele două secole. Crearea rețelelor de călătorie aflate pe continent și în lume reprezintă o dovadă că nu există niciun motiv pentru care infrastructura practică să nu arate și frumos pentru privitor.
Dacă nu vă place să călătoriți cu avionul, călătoria cu trenul are un glamour propriu, după cum va demonstra acest top care vă va aduce în atenție cele mai frumoase gări din lume.
Cele mai spectaculoase și frumoase 10 gări din lume.
Nu ne credeți? Abordând o serie de stiluri din epoci diferite, vă prezentăm 10 gări din întreaga lume, care sunt atât de spectaculoase încât nici nu vă va deranja dacă trenul este în întârziere.
Dunedin Station, Noua Zeelandă

Acest castel din basalt și calcar i-a adus arhitectului George Troup numele de „‘Gingerbread George’” (George cel de Turta Dulce). Deși aparent preferase un design alternativ care să pornească de la ideea unui „conac scoțian”, designul gării este acum asemănat cu un castel din turtă dulce.
Gara Dunedin este unul dintre cele mai proeminente repere arhitecturale ale orașului.
Odată cea mai aglomerată stație din Noua Zeelandă, clădirea a înregistrat o scădere uriașă a traficului și găzduiește acum un restaurant, o galerie de artă și Sala Famei Sporturilor din Noua Zeelandă. În fiecare an, platforma principală se transformă în „cea mai lungă pistă din lume” pentru o prezentare de modă.
Datând din 1906, acest magnific edificiu în stil renascentist flamand prezintă fațade de calcar alb Oamaru pe stâncă neagră de bazalt, oferindu-i un aer dramatic și aspectul caracteristic de „Gingerbread House”. Amenajată în stilul fastuos al vremurilor, sala de rezervări are singură o pardoseală cu mozaic de aproape 750.000 de plăci de porțelan Royal Doulton.
Grand Central, New York, SUA
Grand Central este, cel mai posibil, cea mai cunoscută gară din întreaga lume. Chiar dacă nu ați fost niciodată la Grand Central, sau la New York, cu siguranță o veți recunoaște din numeroasele filme în care a apărut, precum ‘North by Northwest’ și ‘The Avengers’. Este, de asemenea, destul de renumită pentru propria sa artă: o vastă (deși ușor inexactă) pictură murală cu stele împodobește tavanul din sala principală, în timp ce o serie de picturi celebre, sculpturi și picturi pot fi găsite atât în interior, cât și în exterior.
Deschis publicului pe 2 februarie 1913, Grand Central este un reper de renume mondial și un centru de transport în Midtown Manhattan.
Istoria sa bogată este o poveste de bogăție imensă și de inginerie excelentă, dar și de supraviețuire și renaștere. Astăzi, reperul pentru artele frumoase este o destinație de vânzare cu amănuntul și de luat masa, precum și casa MTA Metro-North Railroad și o stație de metrou care deservește liniile de metrou 4, 5, 6, 7 și S.
Grand Central Terminal poartă multe nume, inclusiv Grand Central, Terminal și GCT. Una dintre principalele atracții ale Grand Central, ceasul opal cu patru fețe, se află în centrul Main Hall-ului deasupra Standului de informații și este adesea locul de întâlnire pentru vizitatori și localnici. Știi că ești newyorkez când i-ai spus unui prieten să „ne întâlnim la ceas”. Cu 750.000 de vizitatori în fiecare zi, Grand Central Terminal este una dintre cele mai vizitate destinații din New York, al doilea după Times Square.
Central do Brasil, Rio de Janeiro, Brazilia
Clădirile unde se află stațiile trenurilor tind să ocupe mult spațiu pe orizontală, din motive destul de evidente – dar această gară situată în centrul orașului Rio de Janeiro are propriul său turn Art Deco înalt de 400 de metri, care se pare că este renumit pentru că nu arată ora corectă, dar care este cel mai mare ceas cu patru fețe din lume, înalt de 110 metri. Primul tren al căii ferate a părăsit Central do Brasil la 29 martie 1858 la ora 10 dimineața, când locomotiva „Brazilia” l-a dus pe împărat la Pouso dos Queimados (acum Queimados).
Stația a fost inaugurată cu numele „Estação do Campo” deoarece zona stației se afla în limitele Campo de Santana.
Biserica Nossa Senhora de Santana a fost demolată pentru a putea fi construită gara, dar imaginea de lemn a sfântului din Portugalia poate fi găsită într-o capelă din gara Centrală. La scurt timp după aceea a devenit cunoscut sub numele de „Curtea de Stat”, cu referire la Curtea Imperială. Apoi a fost numită „Stația Dom Pedro II”, un omagiu adus Împăratului. Odată cu apariția Republicii, noul guvern a dorit să despartă numele căii ferate a fostului monarh. Atunci vechea cale ferată Dom Pedro II a fost redenumită „Central do Brasil Railway” și această stația a fost numită imediat „Estação Central do Brasil”.
Huddersfield Station, West Yorkshire, Marea Britanie

O stație de tren care pare, mai degraba, un palat corintic datorită arhitecturii sale, stilul fiind lăudat inclusiv de către John Betjeman și Nikolaus Pevsner – doi dintre cei mai mari arhitecți britanici. Proiectarea lui Huddersfield, chiar și conform standardelor de cale ferată victoriană, a fost efortul combinat al două firme feroviare separate, ideea fiind de a lega cele două idei sub o singură cupolă centrală, mai deosebită și mult mai extravagantă. Vizitatorii ar trebui să se asigure că admiră pictura în ulei a lui Felix, „controlorul de dăunători”, care reprezintă o pisică.
Proiectată de arhitectul James Pigott Pritchett și construită de firma Joseph Kaye în 1846–50, folosind stilul neoclasic, stația este bine cunoscută în cercurile arhitecturale pentru fațada sa în stil clasic, cu un portic corintic, cu șase coloane în lățime și două coloane în adâncime, care domină St George’s Square. Este o clădire clasificată în clasa I. În anii 1880, stația a fost extinsă prin instalarea unei platforme insulare cu acoperiș general. Acoperișul s-a prăbușit parțial la 10 august 1885, ucigând patru persoane, dar a fost refăcut.
Estación Central, Santiago, Chile
Denumită oficial Alameda (după drumul principal al capitalei chiliene), Estaçion Central a fost inaugurată în 1885, dar până la deschiderea actuală a clădirii sale, în 1897, a devenit o clădire emblematică. Două clădiri cu coloane albe și strălucitoare stau de ambele părți ale șinelor și au un acoperiș din oțel vast, ornamentat, care acoperă tot, ca un albatros supradimensionat.
Designul deosebit al structurii sale metalice mari, cu un turn central, a determinat unele surse să atribuie proiectul faimosului arhitect francez Gustave Eiffel, dar acest lucru nu este corect. Cu toate acestea, stilul francez al gării centrale este evident, deoarece structura a fost realizată de compania franceză Schneider Co Creusot, care a fost responsabilă și de asamblarea sa la Santiago. Datorită marii sale valori artistice și istorice, această stație a fost declarată reper istoric național în 1983.
Kanazawa Station, Japonia
Gara principală din Kanazawa este o fuziune fascinantă dintre trecut și viitor. În fața ei se află o vastă poartă tradițională din lemn de tip torii, care se găsește de obicei în afara altarelor japoneze, în timp ce intrarea în stație este acoperită de strălucitoarea cupolă din aluminiu și sticlă Motenashi Dome. Fiecare detaliu a fost gândit meticulos – inclusiv coloanele orbitoare ale platformei care sunt înfrumusețate cu frunze de aur, unul dintre cele mai faimoase exporturi din Kanazawa.
În secolul al XV-lea, o nouă ramură a budismului a devenit foarte populară în această regiune, deoarece a învățat un adevăr sacru: că toți oamenii sunt egali. Această învățătură a egalității i-a inspirat pe localnici să se ridice și să nu mai fie servitorii celor bogați. Ei au înființat propriul „Regat Țărănesc”, pe care l-au condus dintr-un templu fortificat pe un teren înălțat. Templul a fost numit Oyama Gobo și orașul Kanazawa a crescut în jurul său. După un secol, acest regat budist a căzut și templul a fost înlocuit de Castelul Kanazawa, dar ideile și filozofia budistă au rămas foarte importante aici. Așadar, poate poarta torii din fața stației Kanazawa este parțial un tribut adus acelei origini religioase.
Gare de Metz-Ville, Metz, Franța

Stația principală feroviară din Metz poate părea la început a fi un fel de biserică convertită, dar de fapt este un artefact al istoriei imperiale – mai degrabă – decât religioase. În ciuda faptului că are o vechime de peste un secol, este a patra gară care ocupă acest sit și a fost construită de Kaiserul Wilhelm al II-lea pentru a afirma suveranitatea germană asupra regiunii, în anul 1908. Incorporează vitralii care îl reprezintă pe Sfântul Împărat Roman Carol cel Mare precum și apartamente private pentru Kaiser (acum sediul companiei feroviare de stat franceze SNCF).
Stația Metz-Ville, denumită de obicei stația Metz, este situată lângă centrul orașului Metz
Stația Metz-Ville, denumită de obicei stația Metz, este situată lângă centrul orașului Metz, prefectura departamentului Moselle, în regiunea Grand Est. Construită în timpul primei anexări germane a Alsacei și Moselei (1871-1918), stația a fost inaugurată în 1908 de către Direcția Generală Imperială a căilor ferate Alsacia-Lorena, înlocuind vechea gară Metz, care a fost pusă în funcțiune în 1878. Clădirea pasagerilor, pentru fațadele și acoperișurile sale, a salonului de onoare, cu decorul bufetului și sala de plecare, a transformat gara într-un monument istoric, din 15 ianuarie 1975.
Chhatrapati Shivaji Terminus, Mumbai, India
Încă cunoscut colocvial ca „VT” după numele său din epoca colonială, Victoria Terminus, Chhatrapati Shivaji nu are de fapt prea multe în comun cu marea cale ferată victoriană britanică, St Pancras. Dacă este ceva, este mult mai măreț decât efortul gotic de cărămidă roșie al lui George Gilbert Scott, abundența sa de cupole și turle acoperite de o statuie de marmură înaltă de patru metri fiind destinată să reprezinte „Progresul”, în cazul în care cineva a ratat ideea. Acum, una dintre cele mai celebre clădiri din Mumbai, Chhatrapati Shivaji este – din 2004 – un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO.
Chhatrapati Shivaji este un exemplu remarcabil de arhitectură renascentistă gotică victoriană în India
Chhatrapati Shivaji este un exemplu remarcabil de arhitectură renascentistă gotică victoriană în India, amestecat cu teme derivate din arhitectura tradițională indiană. Clădirea, proiectată de arhitectul britanic F. W. Stevens, a devenit simbolul orașului și principalul port mercantil internațional din India. Terminalul a fost construit pe parcursul a 10 ani, începând din 1878, conform unui design gotic victorian bazat pe modelele italiene medievale târzii.
Domul său remarcabil de piatră, turelele, arcurile ascuțite și planul excentric sunt aproape de arhitectura tradițională a palatului indian. Este un exemplu remarcabil de întâlnire a două culturi, deoarece arhitecții britanici au lucrat cu meșteri indieni pentru a include tradiția și expresiile arhitecturale indiene, creând astfel un nou stil unic în Mumbai.
Gare do Oriente, Lisabona, Portugalia

Un pavilion din metal și sticlă de inspirație gotică, Gare do Oriente din Lisabona a fost deschisă tocmai la timp pentru ca milioane de vizitatori să o poată admira în drum spre enormul târg mondial „Expo” 98. Stația a fost inaugurată pe 19 mai 1998, iar la momentul deschiderii sale a fost considerată cea mai mare stație intermodală din Portugalia, câștigând premiul Brunel la 7 octombrie 1998, la categoria marilor proiecte de construcții noi. Concepută pentru a maximiza lumina naturală în timpul zilei, munca falnică a arhitectului spaniol Santiago Calatrava se aseamănă cu o pădure iluminată noaptea. Gara are un centru comercial subteran și o secție de poliție.
În 1994, stația a fost propusă ca parte a modernizării Linha do Norte, o modificare a liniei ferate pentru a facilita dezvoltarea viitoare a unei stații Oriente. Situată de-a lungul Avenida D. João II, peste Avenida de Berlim și Rua Conselheiro Mariano de Carvalho, stația a fost planificată să ocupe terenurile odată ocupate de Apeadeiro dos Olivais, care a fost demolată în anii 1990 pentru a face loc statiei noi.
Napoli Afragola, Napoli, Italia
Afragola reușește să atragă atenția chiar și pe fundalul neplăcut al Muntelui Vezuviu, unul dintre cei mai activi vulcani din Europa. Stația este așezată în așa fel încât, în cazul în care pământul începe să se clatine, părți ale structurii sale se pot mișca independent una de cealaltă.
Proiectul stației, realizat de arhitectul Zaha Hadid, a fost prezentat oficial pe 4 noiembrie 2003. Lucrările au fost blocate inițial în 2003, imediat după săpături, din cauza unei descoperiri arheologice (un sat micenian, primul și singurul de acest gen dintr-o localitate din interiorul țării). Apoi, construcția a fost încredințați unei companii care a renunțat la contract.
La începutul anului 2014 a fost publicat un aviz care prevedea finalizarea lucrărilor în termen de 18 luni de la atribuirea lucrărilor. Alocarea provizorie a lucrărilor a avut loc în noiembrie același an, iar în februarie 2015 lucrările au fost reluate. Stația a fost inaugurată la 6 iunie 2017, în timp ce serviciul regulat pentru călători a început odată cu schimbarea orarului de vară, la 11 iunie 2017. Cu ocazia inaugurării, primarul Tuccillo a anunțat titlul pieței stației în memoria arhitectului Zaha Hadid.
Cu siguranță sunt și alte gări unice și frumoase în lume. Dacă ați descoperit un asemenea loc minunat și considerați că merită să fie menționat în acest articol, asteptăm pozele voastre pe paginile noastră de Instagram sau Facebook sau puteți sa ne menționați în postările voastre.
Acestea fiind spuse, vă dorim o vară plină de călătorii :)!