Muzeul Memorial „A.I. Cuza” Ruginoasa şi Castelul Sturdza de la Miclăuşeni – #vinlaiasi (ep. 1)

3 2.640

În perioada 19-21 aprilie 2013, am vizitat Iaşul la invitaţia Icar Tours. Prin capitala Moldovei am mai fost, dar trecător şi fără să vizitez prea multe. Iaşi este un oraş care merită mai multă atenţie din partea noastră şi ar trebui promovat mai mult. Este un important centru universitar, cultural şi economic, care adăposteşte foarte multă istorie şi spiritualitate.

La fel de importante sunt şi împrejurimile. În mica plimbare la Iaşi, am avut bucuria să văd Muzeul Memorial „A.I. Cuza” Ruginoasa şi Castelul Sturdza de la Miclăuşeni, ambele construite în stil arhitectural neogotic. M-au impresionat poveştile din jurul acestora, încărcătura istorică ce apasă pe zidurile celor două clădiri, dar şi oamenii pe care i-am întâlnit. Cu toate că vizita celor două palate a fost făcută în ultima zi din city-break-ul #vinlaiasi, prefer să încep cu aceasta.

Muzeul Memorial „A.I. Cuza” Ruginoasa

Prima oprire a fost la Muzeul Memorial „A.I. Cuza” Ruginoasa, proaspăt renovat şi inaugurat în februarie 2013. Vizitând acest palat, am trăit o importantă filă din istoria României, cea scrisă de Alexandru Ioan Cuza, fondatorul Statului Român modern.

Muzeul Memorial "A.I. Cuza" Ruginoasa

Muzeul arată foarte bine, atât la exterior, cât şi la interior. Noua amenajare muzeală include un spaţiu documentar cu sisteme interactive, care prezintă informaţii privitoare la familiile Sturdza şi Cuza, la istoricul palatului şi la domeniului de la Ruginoasa.

L-am întâlnit pe Alexandru Ioan Cuza predicând către popor.

În cadrul muzeului, am văzut un sistem interactiv cu ecran touch, primul din experienţa mea de călător.

Palatul a fost restaurat după o bogată documentaţie. Încăperile sunt cele ale vechiului palat şi reuşesc să înfăţişeze ambianţa caracteristică mijlocului de secol XIX. Sunt multe de spus şi de vizitat, dar mai bine vă las pe voi să descoperiţi, să trăiţi propriile experienţe.

Dar cuvintele sunt de prisos când imaginile sunt grăitoare.

Mai multe fotografii cu Muzeul Memorial „A.I. Cuza” Ruginoasa!

Info util Muzeul Memorial „A.I. Cuza” Ruginoasa

– Localitatea Ruginoasa este situată în partea de nord-est a judeţului Iaşi, la 12 km est de oraşul Paşcani şi 60 de km de Iaşi, pe drumul naţional 28A;
– Program de vizitare: marţi – duminică, 10.00 – 17.00;
– Preţuri bilete:
Standard: 12 lei;
Elevi şi studenţi: 3 lei;
Pensionari: 6 lei
– Preţ ghidaj:
35 lei/oră în limba română;
50 lei/oră într-o limbă străină;
10 lei/persoană – ghidaj căşti audio;
– Filmarea/fotografierea cu scop comercial sau documentar se poate face numai cu acordul scris al Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi.

Castelul Sturdza de la Miclăuşeni

În documentele vechi, Castelul Sturdza de la Miclăuşeni apare ca fiind palat, dar în popor a rămas numele de castel şi aşa s-a păstrat până în zilele noastre. Deci vă voi povesti despre un castel care nu-i castel.

Castelul Sturdza a fost construit între anii 1880 – 1904, în stil arhitectural neogotic. Valoarea sa istorică s-a datorat importantelor colecţii: de arme şi armuri din sec. al XVI-lea, de bijuterii, de exponate istorice, dar cea mai importantă a fost Biblioteca de la Miclăuşeni. Din păcate, cam tot ce a existat în acest castel a fost distrus sau furat în iarna anilor 1944 – 1945.

În 1947, moştenitoarea Ecaterina Sturdza Cantacuzino donează Castelul Sturdza către Episcopia Romanului, în vederea înfiinţării unei mănăstiri. În perioada 1947 – 1953, la Miclăuşeni a existat o mănăstire de maici. Însă din 1960, autorităţile comuniste au transformat castelul într-o şcoală-cămin pentru copiii cu handicap psihic. În 2001, parcul de la Miclăuşeni, terenul şi Castelul Sturdza au fost retrocedate Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. De atunci, locul a intrat pe lista monumentelor istorice şi au fost susţinute lucrări de conservare şi consolidare.

Castelul Sturdza arată bine la exterior, dar într-o stare de degradare la interior. Se fac eforturi mari pentru strângerea de fonturi care să ajute la restaurarea castelului.

Zona este minunată şi liniştită. Parcul de la Miclăuşeni este cel mai mare parc dendrologic privat, cu o suprafaţă de 30 ha. În zonă sunt 61 de locuri de cazare de 2 şi 3 stele, iar preţurile sunt bune. Dacă am înţeles bine, camera dublă e undeva pe la 100-130 lei pe noapte şi cu masa de dimineaţă inclusă. Există internet pentru doritori în locuri special amenajate

Tot aici am întâlnit prima biserică fără picturi pe pereţi, iar cupola reprezintă cerul cu stelele. Mi s-a părut ciudat, dar măicuţa care ne-a fost ghid a spus că aşa a fost donată şi întreţinută. Dacă doriţi să vă relaxaţi câteva ore, un weekend, câteva zile, merită să trageţi o fugă în mijlocul naturii şi să vizitaţi aceste locuri minunate.

Mai jos aveţi o galerie foto de la Castelul Sturdza!

Mai multe fotografii cu Domeniul Miclăuşeni şi Castelul Sturdza!

Info util Castelul Sturdza de la Miclăuşeni

– Domeniul Miclăuşeni se află la 67 km de Iaşi;
– 61 locuri de cazare în camere cu baie proprie, în regim single, dublă şi triplă;
– Castelul se poate vizita în intervalul orar 09:00 – 16:00, în zilele Marţi – Vineri; între orele 13:00 – 17:00, în zilele Sâmbătă, Duminică şi de sărbători; Luni este închis.
– Internet wireless în locurile special amenajate;
– Puteţi solicita ghid.

Leave A Reply

Your email address will not be published.