Cum să-ţi faci paşaport temporar la urgenţă

Taxe pașapoarte!

32 28.174

Update 17 ianuarie 2017:

În conformitate cu Legea 1/2017 privind eliminarea unor taxe şi tarife, începând cu data de 1 februarie 2017 din costul pașaportului vor fi eliminate:

1. Taxa pentru serviciul public prestat, respectiv 22 lei.
2. Tariful suplimentar pentru eliberarea pașaportului simplu temporar, respectiv 100 lei.

Circuite exotice

În acest context, Direcția Generală de Pașapoarte informează că, de la 1 februarie 2017, NOILE TAXE pe care le vor achita cetățenii pentru eliberarea pașapoartelor românești (în cazul cererilor depuse în țară) vor fi următoarele:

taxe-eliberare-pasapoarte

Update 1 ianuarie 2017:

Începând cu data de 01.01.2017, urmare a modificării cotei de TVA de la 20% la 19%, taxele privind contravaloarea paşapoartelor se vor modifica după cum urmează:

1. PENTRU PAŞAPORT SIMPLU TEMPORAR – 218 LEI (96 lei costul paşaportului + 22 lei taxă eliberare paşaport + 100 lei tariful suplimentar prevăzut de Legea nr. 248/2005).

2. PENTRU PAŞAPORT SIMPLU ELECTRONIC, CU VALABILITATE 5 ANI, ELIBERAT PERSOANELOR PESTE 12 ANI – 280 LEI (258 lei costul paşaportului + 22 lei taxă eliberare paşaport).

3. PENTRU PAŞAPORT SIMPLU ELECTRONIC, CU VALABILITATE 3 ANI, ELIBERAT MINORILOR SUB 12 ANI – 256 LEI (234 lei costul paşaportului + 22 lei taxă eliberare paşaport).

Update 25 ianuarie 2016:

Începând cu data de 01.01.2016 costul paşaportului se va modifica astfel:

Paşapoarte simple electronice=261 lei* (costul paşaportului) + 22 lei* (taxa eliberare pașaport);
Paşapoarte simple electronice (minori sub 12 ani), cu valabilitate 3 ani =236 lei* (costul paşaportului) + 22 lei* (taxa eliberare pașaport);
Paşapoarte simple temporare = 97 lei* (costul paşaportului) + 22 lei* (taxa eliberare pașaport) + 100* lei (tarif suplimentar).

* Pentru detalii suplimentare accesaţi sectiunea ACTE NECESARE / Tarife

Până în prezent, am călătorit doar cu buletinul în graniţele Uniunii Europene. Dar după 20 şi mulţi de ani, a sosit vremea să ies şi eu din spaţiul UE. Pe la mijlocul lunii aprilie, am primit vestea că voi ajunge în Antalya. Am fost extrem de încântat pe moment, dar entuziasmul a pălit puţin mai târziu când mi-am dat seama că nu am paşaport, iar turcii nu ne lasă să le invadăm ţara fără acest act.

Am început să întreb cum, unde, ce fel se face paşaportul. Majoritatea informaţiilor mă trimiteau la reşedinţa de judeţ şi-mi dădeau termen cam 2 săptămâni până mi se eliberează paşaportul. Situaţia nu era prea roz şi eu trebuia să mă mişc repede. Aveam la dispoziţie aproximativ 20 de zile ca să-mi fac paşaportul, dar din acestea scădem vacanţa 1-7 mai, deci cam la limită totul. Plus că nu prea aveam timp să stau pe drumuri, iar drumul mă costa destul de mult.

pasaport simplu temporar

Taxa pentru paşaport temporar la urgenţă

Am mai cercetat problema şi am găsit soluţia rapidă şi destul de ok – paşaportul temporar. Acesta este valabil 1 an de zile, costă 232 lei (100 lei taxa de paşaport + 100 lei taxa „urgenţă” + 32 lei taxa consulară) şi este gata în aproximativ 2 ore (depinde de ora la care îl depuneţi). Actele se depun la Serviciul public comunitar pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor simple Bucureşti, sector 1 (zona Romană) şi tot de aici se ridică paşaportul.

Taxele se plătesc la CEC Bank sau la Trezorerie. Dacă sunteţi din provincie şi staţi în Bucureşti, puteţi achita taxa de paşaport la CEC Bank, iar celelalte două taxe la Trezoreria Capitalei (undeva în spate la Intercontinental). Cea mai apropiată sucursală CEC faţă de Serviciul Paşapoarte se află pe Str. Cristian Tell, nr. 1-3 – sucursala Amzei.

Acte pentru paşaport temporar la urgenţă

Aveţi nevoie de buletin şi de chitanţele cu care să dovediţi că aţi achitat taxele pentru paşaport, dar şi de paşaportul anterior, în original, după caz. Dacă sunteţi din provincie şi doriţi să faceţi paşaportul în Bucureşti, trebuie să completaţi un formular prin care motivaţi de ce nu puteţi să ajungeţi la reşedinţa de judeţ. Apoi staţi drepţi şi vă uitaţi la aparatul foto, daţi un „autograf” electronic şi cam asta este tot.

Mergeţi peste două ore, eventual a doua zi pentru a vă ridica paşaportul simplu temporar. Vă doresc cer senin!

Doriti sa calatoriti si nu v-ati decis unde? Cautati si rezervați bilete de avion pe vola.ro, iar pentru vacante premium apelati la Paralela 45 Luxury!
VINO GRATIS CU AVIONUL LA MARE

S-ar putea sa-ti placa si Mai multe de la autor:

32 Comentarii

 1. Monica - Povestidecalatorie says

  Buna informatia, e bine de stiut care este si regimul minorilor, daca si pentru ei se poate face pasaportul de urgenta sau exista reglementari speciale.

  1. cristinapetre says

   da se poate eu iam facut fiului meu in primavara

 2. Sorin Rusi says

  Am vazut foarte multi copii la facut pasapoarte. Am impresia ca si pentru ei exista ceva la urgenta.

 3. Lavinia says

  Pe http://www.pasapoarte.mai.gov.ro/indexBucuresti.htm zice ca pentru pasaport temporar sediul la care trebuie sa mergi e cel din PIPERA.
  Eu pe de alta parte am domiciliul in sector 5, asa ca in cel mai putin probabil caz va trebui sa merg la Amzei.
  Zic bine ce zic?

  1. Sorin Rusi says

   Pentru pasapoartele temporare se poate merge si la sediul de la Piata Romana…Am scris si mai sus!

   1. Anca says

    Va referiti la sediul din Piata Amzei sau la cel de pe Strada Nicolae Iorga? Multumiri

 4. Claudiu says

  Este important ca vama din destinatia spre care calatoresti sa accepte intrarea in tara cu pasaport temporar, altfel risti sa nu te urci in avion.

  1. Sorin Rusi says

   Da, ai dreptate! Nu se poate calatori cu pasaport temporar in Dubai, ca un exemplu!

 5. AdL says

  Salutare

  Pasaportul valabil 5 ani se poate face la urgenta?
  Am platit taxele pentru cel pe 5 ani si dupa am inteles da dureaza 2 saptamani iar eu l-as vrea mai repede,deci se poate?

 6. Chiriac Arghir Marian says

  Pana pe 20luna asta trebuie sa îmi aduc soția si copilu in Anglia as vrea sa știu unde pot face Pașapoartele temporare si daca pot trece cu ele in aceasta tara sunt in criza de timp va rog sa ma Ajutați este urgent

 7. Nicu says

  Buna, daca sotul meu e plecat pot sa ii fac eu pasaportul ?

  1. Yo says

   Ii faci tu pasaportul si-ti pune poza ta in pasaport cu numele lui? Sau duci tu o poza a lui facuta la nunta? Din ce pestera ai iesit? Daca e plecat, sa-si faca pasaport la ambasada din tara unde e plecat, sau sa vina in tara pentru 2-3 saptamani.

  2. Sorin Rusi says

   Pasaportul se face personal…Daca e plecat, actele se pot depune la consulatul / ambasada Romaniei din tara unde e plecat…Sau vine in tara inainte sa-i expire pasaportul si il face in tara…Dureaza cam 10-15 zile lucratoare dupa depunerea actelor, asta daca nu doreste la urgenta…

 8. florentina says

  Buna care sunt pasii ce trebuie urmati pt pasaportul temporar eliberat in doua ore si daca se poate face pt 5 ani in regim de urgenta…multumesc

 9. Tania says

  In cit timp se elibeteza pasaportu la urgente?e nevoe de programare?

 10. Elisabeta says

  Ce acte trebuie pt pașaportul temporar??? Trebuie și decizia de divort???? Cat costa la urgenta !! Multumesc

 11. ella says

  puteti sa ma ajutati cu cateva raspunsuri pt cetatean roman cu domiciliul in strainate? Pentru o reinnoire de pasaport? Care este diferenta intre pasaportul temporar si cel simplu electronic? Care-i diferenta legata de actele necesare? Eu am sa aplic din Australia dar imi trebuie unul in 3 luni si nu cred ca cel simplu va fi gata in timp. Este posibil ca cel de urgenta temporar sa fie gata mai repede?

 12. Mirela says

  Eu sunt despartita de sotul meu dar imi da procura pentru a face pasaportul baiatului..dar nu mai sunt in judetul in care sunt domiciliata as dori sa stiu daca as putea face pasaportul in alt judet fara sa am un alt domiciliu deoarece stau un pic la bunici pana as putea sa plec la parinti in strainatate

  1. Sorin Rusi says

   Din ce stim noi, pasaportul se poate face la orice sectie de politie și din alt județ, care preia/emite pasapoarte.

 13. Andrei C says

  Buna seara. As dori sa stiu daca pot intra in SUA cu pasaportul temporar abia eliberat si pasaportul vechi cu viza sua pe el? Pasaportul electronic abia peste 20 zile imi elibereaza insa am o urgenta. Multumesc.

 14. Laura says

  Eu stau in olt si mam mutat in bucuresti pot sa imi fac pasaport fara buletin de exemplu dor cu certificatu sal fac

  1. Sorin Rusi says

   Actele necesare:

   – cartea de identitate, cartea de identitate provizorie sau, după caz, buletinul de identitate, aflate în termen de valabilitate, în original. Cartea de identitate provizorie trebuie însoţită de certificatul de naştere, în original;
   – dovada achitării taxelor pentru emiterea paşaportului, completate pe numele titularului, în original;
   – paşaportul anterior, dacă acesta există.

   Mai multe detalii despre actele necesare si despre eliberarea pasaportului: http://www.pasapoarte.mai.gov.ro/indexActe.html

 15. Lucian says

  Buna ziua ,eu traiesc in Spania,am buletinul expirat,pasaportul expirat si am nevoie de certificatul de Nastere,o copie originala,dar un am absolut pe nimeni in Romania care sa ma poate ajuta…va rog frumos,cum pot obtine certificatul de nastere pentru a putea depune pasaportul in consulatul din Madrid ? Va multumesc mult.

 16. Vlaic claudiu says

  Doresc un pasaport in regim de urgenta electronic pt copilasul meu de 1 an si 6luni ca sa calatoreasca cu mama lui in canada as dori sa stiu daca se fac pasaporte la copi in regim de urgenta va multumesc am uitat sa spun ca are procura de la consulatul din canada sai faca pasaport si de a calatori cu el pina aicia

 17. Emilia Manica says

  Israelul accepta pașaport temporar făcut la urgenta?

  1. Sorin Rusi says

   Cetăţenii români posesori de paşapoarte simple, paşapoarte simple electronice şi paşapoarte simple temporare pot intra în Israel în scop turistic fără viză. Durata de şedere admisă în Israel este de 90 zile. După această perioadă, şederea este permisă numai în cazuri bine justificate ori din motive umanitare (îmbolnăvire, decesul unei rude).

   Mai multe informatii: https://telaviv.mae.ro/node/177

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Translate »
Citește articolul precedent:
București-New York cu Lufthansa – câştigă 2 bilete tur/retur la concursul „Nonstop you”

Lufthansa și-a dorit să fie parte din cele mai îndrăznețe planuri de vacanță ale fanilor săi și a lansat concursul...

Închide