Copenhaga, de poveste (Guest post by Oana Groza)

0 1.586

Începând din acest an, Airlines Travel va publica și poveștile de călătorie ale cititorilor. Oricine dorește să ne împărtășească experiența de zbor sau de călătorie, o poate face prin trimitrea textului pe adresa sorin @ airlinestravel.ro. Recomandăm scrierea textului cu diacritice și însoțirea acestuia de fotografii la o calitate bună.

Începem seria acestor povestiri cu un guest post by Oana Groza, care cuprinde informații utile și practici despre Copenhaga.

Hans Christian Andersen, celebrul autor danez, a zis la un moment dat: „Viața însăși este cea mai bună poveste”. Completarea pe care aș face-o la citatul lui ar fi: ”Viața pe care o petreci, descoperind lumea care te înconjoară, devine cea mai frumoasă poveste”.

Hans Christian Andersen este unul dintre cei mai cunoscuți autori din Danemarca, țară pe care am ales să o vizitez într-una dintre vacanțele de vară din 2016.

Pentru datele alese, cea mai convenabilă soluție de a ajunge în capitala daneză mi s-a părut a fi zborul cu airBerlin. Am zburat pe ruta București – Copenhaga via Berlin. Am avut parte de o scurtă escală în capitala Germaniei și apoi un zbor de aproximativ o oră până în Copenhaga. 4 ore a durat călătoria mea de la București la Copenhaga, ceea ce este destul de impresionant și îți dă și posibilitatea de a profita din plin de ziua sosirii.

RUTĂ NOUĂ: București – Copenhaga cu Blue Air, din 2 iunie 2017

O parte din vacanță am petrecut-o într-un orășel apropiat de Copenhaga, pe numele său Humlebaek, vecin cu Helsingor. În Helsingor se află castelul Kronborg. Se spune că aici s-a desfășurat acțiunea din Hamlet și tot de aici se pleacă foarte ușor spre Suedia. Câteva ore sunt suficiente pentru a vizita acest orășel.
Dar să revenim la Copenhaga. Pot spune că este un oraș potrivit pentru un city-break, iar 3 zile sunt suficiente pentru a descoperi capitala daneză. Cu puțină organizare, veți reuși să descoperiți cele mai importante locuri. Însă trebuie să „simțiți” orașul și să-l analizați după bunul plac.

Eu l-am luat la pas, cu aparatul foto pregătit să surprind momente inedite ca: Congresul Mondial al Moșilor Crăciun, ținut în iulie (probabil așa e și normal, Moșul e ocupat în decembrie).

O zi în Copenhaga nu poate fi completă fără tradiționala vizită la statuia Micii Sirene, protagonista unuia dintre cele mai cunoscute basme a lui Andersen. Este plin de turiști și foarte greu să o prinzi singură pentru o fotografie, însă nu imposibil.

Plimbându-mă prin oraș, am descoperit și câteva atracții precum: impresionanta Fântână a zeiței Gefion și a celor patru fii ai ei, transformați în boi, și despre care se spune că este aducătoare de noroc; Biserica de Marmură; Palatul Regal Amalienborg – Danemarca este, în fond, o monarhie; Biblioteca Regală, numită și Diamantul Negru datorită aspectului său; clădirea Bursei, cu dragonii de pe acoperiș care își împletesc cozile, simbol al legăturii dintre Danemarca, Suedia și Norvegia; Turnul Rotund, un vechi observator astronomic care oferă o panoramă asupra orașului; clădirea primăriei; Grădinile Tivoli, unde se află un mare parc de distracții, dar și restaurante și cafenele.

În fine, nu ar trebui omis nici Noul Port, plin de culoare, unde puteți savura un prânz liniștit pe malul apei și puteți face clasicile fotografii cu clădirea galbenă inscripționată NYHAVN 17.

NYHAVN-17

În cazul în care vreți un cadru și mai relaxat, puteți încerca Copenhagen Street Food, o hală imensă cu standuri prevăzute cu mâncare și băutură internaționale. Dacă e o zi însorită, vă puteți așeza pe unul din șezlonguri sau chiar pe malul apei și vă puteți bucura de peisajul de poveste care vi se desfășoară în fața ochilor.

Nu în ultimul rând, o zonă specială este Christiania, care se consideră a nu fi parte a Uniunii Europene și este interzis să faci fotografii. Este recomandat să nu fugi pentru că asta crează panică. Recomandarea mea ar fi să mergeți acolo ziua, însoțiți și să ascultați de localnici. Repet!!! Nu faceți fotografii.

Sper că v-am trezit interesul pentru Danemarca. Copenhaga este un oraș vibrant, este plină de energie și de emoție. Simți relaxarea oamenilor, deschiderea lor către nou, toleranța și nivelul crescut de civilizație. Te bucuri de spectacolele stradale și de înghețată. Nu pot să zic că nu mi-a părut uneori un oraș mai rece, care te ține la distanță dacă nu îl cunoști și nu te strecori pe străduțele mai puțin umblate. În afară de Port, nu mi s-a părut nici atât de colorat precum este Amsterdam, însă aici e doar părerea mea subiectivă. Capitala daneză este plină de povești și este un loc din care nu ai cum să nu te întorci cu amintiri frumoase!

Leave A Reply

Your email address will not be published.