Airbus Beluga la Bucureşti / Informaţii tehnice (foto)

0 161

Pe 18 mai 2016, pentru prima dată în istoria Romaniei, o aeronavă de tipul Airbus A300-600ST (Super Transporter) „Beluga” a aterizat la Bucureşti, pe pista 26L a Aeroportului Internaţional Henri Coandă, la ora 18:29. Aeronava a aterizat la Bucuresti pentru realimentare şi odihnirea echipajului.

Airbus Beluga la București

Zeci de jurnalişti, spotteri şi iubitori de avioane au fost prezenţi pentru a întâmpina cea mai mare aeronavă de transport cargo din flota Airbus, dar şi cea mai „hidoasă”. Dar Airbus nu a căutat să realizeze un avion cu aspect plăcut, ci să fie eficient pentru misiunile sale. Marius Ştefănescu a fost prezent la eveniment şi ne-a trimis câteva imagini cu impresionanta aeronavă. Airbus Beluga 4 are 17.9 ani. A operat primul zbor în 1998. Propulsia este asigurată de două motoare GE CF6-80C2A8.

Circuite exotice

Airbus-Beluga-Bucuresti-18-mai-6

Airbus Beluga este un avion cargo construit pe structura vechiului Airbus A300-600, având ca misiune să transporte piese de avion şi componente supradimensionate.

Airbus-Beluga-Bucuresti-18-mai-3

Istoria aeronavei Beluga începe în 1992, când Airbus s-a decis să construiască un avion cargo special pentru a putea transporta componente şi piese de avion Airbus către liniile de asamblare. Zborul inaugural a avut loc în 1994, iar în 1995 a primit certificarea pentru a intra în serviciul operaţional. Flota de aeronave Airbus Beluga numărăr 5 exemplare. Acestea cântăresc 86 de tone în gol, dar au capacitatea de a transporta până la 40 de tone. Greutatea maximă la decolare poate fi de 155 de tone.

Airbus-Beluga-Bucuresti-18-mai-1

Pe lângă misiunile uzuale, aeronavele Airbus Beluga au participat şi la diferite campanii umanitare. În 2004, o aeronavă Beluga a transportat provizii în zona Oceanului Indian, regiune devastată de un puternic tsunami. În 2005, o „balenă” zburătoare a fost folosită pentru a transporta ajutoare umanitare şi medicale în Statele Unite, în sprijinul operaţiunilor în regiunile distruse de uraganul Katrina.

Airbus-Beluga-Bucuresti-18-mai-5

Airbus-Beluga-Bucuresti-18-mai

Airbus Beluga XL

În urmă cu 2 ani, Airbus a decis să demareze un proiect pentru construirea unui nou avion cargo, care să înlocuiască actuala flotă Beluga. Noile avioane Beluga XL vor fi construite pe platforma Airbus A330-200F şi vor fi propulsate de motoare Rolls Royce Trent 700. Pe 12 decembrie 2015, a început fabricarea primului Airbus Beluga XL, moment marcat de prima tăiere a părţii posterioare a fuselajului.

Airbus-Beluga-Bucuresti-18-mai-4

Ca principal beneficiu, flota de avioane Beluga XL va putea transporta cu 30% mai mult comparativ cu actuala flotă. Astfel, proiectul Airbus A350 XWB poate fi sprijinit la capacitate optimă, dar permite şi creşterea ratei de producţie a altor modele. Primul avion Beluga XL va intra în serviciul operaţional în 2019. Flota de avioane Beluga este operată de Airbus Transport International (ATI), o subsidiară Airbus.

Doriti sa calatoriti si nu v-ati decis unde? Cautati si rezervați bilete de avion pe vola.ro, iar pentru vacante premium apelati la Paralela 45 Luxury!
VINO GRATIS CU AVIONUL LA MARE

S-ar putea sa-ti placa si Mai multe de la autor:

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Translate »
Citește articolul precedent:
Wizz-Air-12-Ani-Bucuresti
Bucureşti – Tenerife cu Wizz Air, din 2 noiembrie 2016

În urma cu aproximativ o lună, Airlinestravel.ro va informa că Wizz Air va lansa ruta Bucureşti - Tenerife. Informaţia a...

Închide